Potpisan Sporazum o isporuci 60 putničkih automobila za RVI

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zahvaliti se u potpunosti ljudima koji su u najtežim ratnim danima za odbranu države dali čak i dijelove svoga tijela nije nikada moguće. No, moguće im je odati priznanje i olakšati svakodnevnicu. Upravo to je bila glavna intencija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata kada su prije pet godina realizirali projekat kojim je predviđena donacija automobila za stopostotne ratne vojne invalide. Da ovaj projekat ima kontinuitet dokaz je i današnje potpisivanje Sporazuma io dodjeli 60 automobila boračkoj kategoriji.

”Ti automobili su njima, prije svega, ortopetsko pomagalo budući da su to ljudi koji svaki dan imaju potrebu da obiđu ljekare,  a bez pomoći ljekara ne bi mogli imati redovne aktivnosti tako da će petu godinu za redom ratni vojni invalidit dobiti kvalitetno vozilo” rekao je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Sredstva su osigurana u budžetu Federacije BiH za 2019. godinu, a borci će vozila dobiti tokom naredna tri mjeseca.

”Iako se cijena auta i automobila iz godine u godinu mijenja mi smo gledali i zahvaljujući ministarstvu i predstavnicima  zadržali smo ovu cijenu. Vrijednost je oko 1,5 miliona KM, a u pitanju je 60 najmodernijih vozila Škoda Octavia Combi” kazao je Senad Olovčić, direktor autokompanije.

Na ovako vrijednoj donaciji zahvalili su se predstavnici Saveza RVI paraplegičara FBiH ističući njenu važnost za ratne vojne invalide posebno u ovoj, kako kažu, sve težoj svakodnevnici.

”U vremenima kakva jesu kroz koje prolaz država BiH, uzimajući u obzir sve činjenica teškoće vremena, ipak Vlada FBiH i država BiH iznalazi snage da održe kontinuitet” rekao je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

Rad na poboljšanju nimalo zahvalnog položaja ratnih vojnih invalida u našem društvu bit će nastavljen i u narednom periodu, najavljeno je danas tokom potpisivanja Sporazuma.