Potpisan Sporazum za povećanje plata u TK /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Oko deset hiljada budžetskih korisnika zaposlenih u obrazovanju i policiji, državnih službenika i namještenika od aprila naredne godine imat će veće plate. Ovim sporazumom planirano je da osnovica za prva tri mjeseca 2020. godine kod pomenutih budžetskih korisnika bude usklađena sa koeficijentima utvrđenim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, što je i zakonska obaveza koju Tuzlanski kanton još uvijek nije ispunio. U tom periodu sporazumno je dogovoreno da osnovica za obračun plaće iznosi 290,00 KM.

„Ovim Sporazumom sigurno je napravljen jedan ogroman napredak, posebno za Sindikat i Vladu TK. Dugo su trajali pregovori, možemo reći da smo zadovoljni, da su kolege iz Sindikata TK dali maksimalne napore da se ovakav jedan sporazum potpiše. Sigurno u narednoj godini ovakav način donošenja Zakona o organima vlasti će biti preduslov da se napokon u TK ovaj odnos u plaćama uredi u skladu sa Zakonom.“, rekao je Samir Kurtović, predsjednik Sidnikata državnih službenika i namještenika FBiH.

„Ovo je nešto što je prepisano iz federalnog zakona, ti koeficijenti, a mi smo se obavezali i mi ćemo vrlo brzo ponuditi Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika na nivou kantona i zato nam upravo treba period od 1.1. do 31.3.“, istakao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Iz Budžeta TK za povećanja plata bit će izdvojeno 9,5 miliona KM. Za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja od aprila naredne godine je predviđen obračun plaća po postojećim koeficijentima, uvećanim za 6,87% o čemu će sporazumne strane potpisati poseban Sporazum. Također je predviđeno da se radno pravni status zaposlenika u ustanovama osnovnog obrazovanja, koji su u radnom odnosu na neodređeno vrijeme uredi tako da im se u skladu sa stručnom spremom koju su stekli u toku radnog odnosa prizna pravo na zaključivanje ugovora o radu sa stečenom stručnom spremom i u skladu sa tim pravo na razvrstavanje u viši platni razred počevši od 1.4.2020. godine.

„Ono što smo mi imali u osnovnom obrazovnju problem zadnjih pet godina, je problem koeficijenata. U školama ste imali dva nastavnika koji rade isti posao, predmet, istu stručnu spremu, a nemaju istu platu. Ne znam kako bi to nazvali, diskriminacija ili nepravda, ali konačno nakon pet godina Vlada se obavezala da će dozvoliti prelazak iz jednog platnog razreda u drugi, jer je ta nepravda više od pet godina bila prema tim ljudima.“, rekao je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK.

Topli obrok će biti 9 Km po izrađenom danu, regres će biti 50 posto od prosječne neto plate u FBiH.

Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja TK
„Za nas je ovo vrlo važan dan. Prije svega nastavili smo kontinuitet rasta plaća koji je započet prije dvije godine. Mislimo da je ovo trenutno maksimum mogućeg, ono što su realne mogućnosti u ovom momentu, a drugo je što smo po prvi put na jedan pravedniji način pristupili raspodjeli sredstava koja se izdvajaju za plaće. Tako će oni koji su imali najmanje, ovime dobiti nešto više, a oni koji su imali veća primanja imat će mala povećanja“, istakao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja TK.

Također, potpisnici sporazuma su saglasni da će se polovinom 2020.godine, nakon sagledavanja stanja prihoda u Budžetu Tuzlanskog kantona 2020. godine, nastaviti razgovori sporazumnih strana na temu mogućeg povećanja osnovice.