Potpisan Sporazum za povećanje plata zaposlenim u visokom obrazovanju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Više od sedam stotina zaposlenih u visokom obrazovanju TK od aprila će baš kao i nihove kolege iz osnovnog i srednjeg obrazovanja imati veću platu za 6,87 posto. Utvrđen je i topli obrok u iznosu od 9 KM po izrađenom danu, kao i naknada za korištenje godišnjeg odmora za 2020. godinu, u iznosu 50% prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu.

„Zadovoljni smo da je ostala osnovica 404 KM i da je 687 KM za sve zaposlenike na koeficijente prihvaćeno povećanje i u narednom periodu mi ćemo raditi da malo naši zaposlenici iz reda administrativnog osoblja budu zadovoljniji, ali to je unutrašnja stvar Univerziteta i promjena pravilnika o sistematizaciji. Ovo trenutno što je, topli obrok i sve to drago nam je da smo došli u ravan svih ostalih.“, rekao je danas Adnan Hodžić, predsjednik Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti BiH Tuzla.

„Sve je planirano, ni jedne sekunde zaposleni u visokom obrazovanju nisu bili zapostavljeni.“, dodala je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Ovo je prvi put da Vlada Tuzlanskog kantona i reprezentativni sindikat za oblast visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, odnosno Samostalni sindikat visokog obrazovanja i znanosti BiH – Kantonalni odbor Tuzla, potpisuju ovakav sporazum, kojim se i uposlenicima u oblasti visokog obrazovanja garantuje ostvarivanje istih prava kao što je to slučaj sa uposlenicima u drugim oblastima, a koji plaće i naknade primaju iz budžeta Tuzlanskog kantona.