-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Potpisan Ugovor o nastavku saradnje na realizaciji kreditnih poticaja

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i  v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić potpisali su u Mostaru Ugovor o komisionim poslovima.

Potpisani ugovor je nastavak uspješne saradnje na realizaciji Programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta” u Federaciji BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za ovaj program je iz Budžeta Federacije BiH u proteklih 12 godina izdvojeno ukupno 25.648.465 maraka, te je uplaćeno na depozitni račun otvoren kod Razvojne banke Federacije BiH. Navedena sredstava su angažirana na revolving osnovi, te su realizirana 202 kredita u Federaciji BiH u ukupnom iznosu 41.915.699 maraka, a postotak naplativosti kredita je 98,15 posto.

Rok povrata kredita je do 84 mjeseca uz grace razdoblje do maksimalno 24 mjeseca, te uz kamatnu stopu 1 posto. U zavisnosti od veličine društva iznosi pojedinačnih kredita se kreću od 20.000 KM do 500.000 KM.

U novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom COVID-19 svjesni negativnih ekonomskih posljedica, za sve korisnike komisionih kredita, koji su relizirani putem Razvojne banke Federacije BiH, omogućen je moratorij u trajanju do maksimalno šest mjeseci odnosno reprogramiranje kreditnih obaveza unutar prvobitno ugovorenih rokova otplate kredita, kao i mogućnost produženja krajnjeg roka otplate istih do maksimalno šest mjeseci.

Dodijeljena sredstva po zadnjem Javnom natječaju za izbor potencijalnih korisnika po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ u 2020. godini iznose 4,64 miliona KM za 22 društva, što je značajan iznos ulaganja odnosno investicija za privredu Federacije BiH u trenutnim okolnostima.

Potpisnici su javno pozvali sve zainteresirane subjekte malog gospodarstva, koji planiraju poslovne investicije, da prate obavijesti na stranici Ministarstva i prijave se na Javni natječaj po programu “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta”, koji će uskoro biti objavljen, saopćeno je u srijedu iz Razvojne banke Federacije BiH.

Vezane vijesti

TUZLA