Potpisani ugovori: Najavljene manifestacije iz oblasti kulture u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 
Ukupno 75 manifestacija uvršteno je u kalendar ministarstva za kulturu, sport i mlade TK za ovu godinu. Tako će građani imati priliku učestvovati na brojnim seminarima, radionicama i izložbama. Također, bit će upriličene i likovne kolonije.

Među korisnicima koji su danas svojim potpisom na ugovor ostvarili pravo na sredstva u maksimalnom iznosu od pet hiljada maraka su različite neprofitne organizacije, zatim niži nivoi vlasti i privatna preduzeća.

”Zastupljene su razne manifestacije i razne oblasti kulture od fotografije, filma, likovnih, muzičkih, vodilo se računa i o socijalnim kategorijama pa su tu manifestacije i projekti udruženja slijepih, invalidnih lica i distrofičara” rekla je Selma Bešić Čerkezović,  stručna savjetnica u ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK.

Upravo takav projekat implementirat će Centar za kreativnu fotografiju Tuzla.

”Planiramo održati dva tečaja u Srebreniku i u Živinicama i u te dvije grupe ćemo uključiti djecu sa posebnim potrebama, slabovidni itd i aktivno će učestvovati u radu. Po ustaljenom principu na kraju ćemo napraviti izložbu koju ćemo koristiti kao što je bilo i do sada napraviti izložbe..” kazao je Faruk Ibrahimović, Centar za kreativnu fotografiju Tuzla.

Ovaj projekat implementirat će se od 16. augusta i učešće će uzeti više od 20 učenika. Osim ove manifestacije u augustu su planirane i aktivnosti Udruženja građana slovenačkog porijekla.

”Ove godine smo konkurisali na raspis ministarstva sa projektom Šesta regionalna likovna kolonija koja će se održati od 19-24 avgusta kada će umjetnici iz regiona dolaći u naš grad, crtat će djela u našem gradu jer mi im pokažemo naš grad i naš kanton” rekla je Dragica Tešić, Udruženje građana slovenačkog porijekla.

No, osim projekata u Tuzli, radionica u Srebreniku i Živinicama, manifestacije iz kulture najavljene su i u Kalesiji.

”Aplicirali smo za projekat Ikre to je manifestacija kojom od 96′ obilježavamo mjesec oktobar – mjesec knjige istrajavamo 24 godine na tome i sigurno ne bi uspjeli bez podrške ministarstva za kulturu i mi smo im zahvalni” rekao je Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a ”Alija Izetbegović” Kalesija.

Svi projekti ispunili su glavni kriterij, a to je afirmacija kulture, kulturnog stvaralaštva i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona.