Potpisani ugovori za 20 biznis ideja žena u Kladnju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U skladu s ugovorom  o saradnji s Udruženjem za razvoj i afirmaciju društva ‘Nodas’ iz Sarajeva kroz projekt ”Osnaživanje položaja žena kroz podršku ženskom poduzetništvu u općini Kladanj”, danas su u zgradi Općine  potpisani prvi ugovori sa korisnicama.

Udruženje ‘Nodas’ iz  Sarajeva i organizacija Help, uz pomoć Ministarstva za razvoj SR Njemačke, realizuje projekat kojim će se podržati žene  sa grantovima koji iznose 3.000 eura u protuvrijednosti u materijalu i opremi. Ukupan iznos projekta, kojim će biti obuhvaćeno oko 20 žena, za Općinu Kladanj je oko 150.000 maraka.

Udruženje žena “Žena -ženi” Kladanj učestvuje u ovom projektu s vlastitim idejama u iznosu od nekih 12.000 eura, a Općina Kladanj  podržala je projekt kroz sufinansiranje u iznosu od 30 posto sredstava.

Projektom su  podržane aktivnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zanatstva, usluga i turizma, a koje će rezultirati odgovarajućim mjesečnim prihodom, ovisno od dostupnih finansijskih sredstava i tržišnog potencijala svakog individualnog prijedloga.

Svaka korisnica projekta  će biti u obavezi da sufinansira 15% od ukupnog iznosa donacije, da u roku od tri mjeseca od dobijanja opreme i/ili materijala registruje svoju aktivnost, da obavi 10 sati društveno-korisnog rada  za lokalnu zajednicu i da prisustvuje osnovnoj obuci određenoj od strane NODAS-a.