Potpisani ugovori za nova zapošljavanja i unaprijeđenje proizvodnje u TK /FOTO/

Potpisani ugovori za nova zapošljavanja i unaprijeđenje proizvodnje u TK /FOTO/

Objavio: -

Iako se na javni poziv prijavilo više od 30 kompanija, mnoge nisu udovoljile uvjetima javnog poziva koje je objavilo resorno kantonalno ministarstvo. No, zahvaljujući dobrim referencama i po svemu sudeći onoj narodnoj, da se dobar glas daleko čuje, Lafat komerc iz Kalesije prošao je na javnom pozivu. Nakon što su u martu ispunili sve uslove javnog poziva i zaposlili 33 radnika povratnika, sličnu praksu nastavit će i u narednom periodu. Naime, danas je i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK, po odluci stručne komisije svoje povjerenje poklonilo upravo kompaniji Lafat komerc koja će u narednom periodu zaposliti još deset radnika, investirati u proizvodni program, a sve zahvaljujući uspješnom poslovanju i empatiji prema trenutnom ekonomsko-socijalnom stanju našeg društva.

” Osim zapošljavanja, kada kažemo da imamo tristo radnika, imat ćemo ako Bog da i 310 radnika i 400 samim razvojem, ali ovo je jedno zajedničko ulaganje gdje mi povećavamo konkurentnost našeg proizvoda, proizvodnje i načina proizvodnje i jedan veliki iskorak u odnosu na raniji period i naše iskustvo koje smo prije imali sa javnim sektorom.”, kazao je Eldin Brkić, izvršni direktor kompanije “Lafat Komerc” d.o.o. Kalesija.

U firmi sa dobrom refernecom u kojoj je od tri stotine radnika koliko trenutno zapošljava 47% sa prvim radnim iskustvom, svi imaju jednake šanse, a najveći interes im je, kako tvrde, da zadrže sve radnike u stalnom radnom odnosu.

“Naša firma daje mladim ljudima prilku da se obuče i nauče za posao, a s druge strane mi ulažemo u njih, formiramo kvalitetnu radnu snagu što smatramo najvećim benefitom našeg preduzeća i stvaramo dugoročni ambijent za razvoj naših proizvoda.”, dodao je Brkić.

Po prvi put nakon nekoliko godina uspostavljena je saradnja resornog kantonalnog ministarstva sa domaćim poduzetnicima u realnom sektoru koji danas zapošljava više od 50 posto radno aktivnog stanovništva našeg kantona. Bespovratna sredstva u iznosu od 300 hiljada KM svaki od poduzetnika mora opravdati planiranom realizacijom programa koje su dostavili ministarstvu.

“Zauzvrat ovih bespovratnih sredstava firme će investirati i zaposliti nove ljude. Ovo je jedan vid pomoći Vlade TK da se firme šire, da uzimaju nov alate, opremu, da povećavaju nivo svoje proizvodnje i zapošljavaju sve veći broj osoba da bi uspjeli ono što nam je namjera a to je da što veći broj zaposlenih bude u Tuzlanskom kantonu.”, istakao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

Nakon realizacije programa očekuju se investicije u iznosu od dva miliona KM, navodi Mićanović. Osim desetoro ljudi koji će raditi u Lafat Komercu, priliku za novo zaposlenje dobit će jos 33 osobe koje će zaposliti firme koje su prošle na javnom pozivu.