Potpisani ugovori za projekte uređenja Grada Živinice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ugovori o finansiranju projekata na izgradnji sekundarne mreže te toplifikacije i uređenja ograde na sanitarnoj deponiji Grada Živinice potpisani su danas u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

„Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je krajem januara 2020. godine da se Gradu Živinice dodijeli milion KM na ime pomoći u toplifikaciji, odnosno nastavka toplifikacije u cilju smanjenja aerozagađenja“, kazao je ovom prilikom ministar Rožnjaković te dodao da je danas potpisan ugovor u vrijednosti od 550 000 KM, što je prvi dio tih sredstava dok će drugi uslijediti u julu ove godine.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković kazao je da je danas, nakon niza pregovora i sa Elektroprivredom, Termoelektranom Tuzla i Vladom Tuzlanskog kantona potpisan ugovor kojim će biti završena sekundarna mreža toplifikacije.

„Ovim sredstvima koje je obezbijedila Vlada TK mi ćemo završiti oko 85 % sekundarne mreže u gradu Živinice. Ostaje nam realizacija sa TE Tuzla i Elektroprivredom gdje trebamo do 2022. godine završiti primarnu mrežu čime bi bilo riješena toplifikacija Živinica“, rekao je gradonačelnik Kamenjaković.

Danas je također  potpisan i ugovor o finansiranju izgradnje ograde, protivpožarnog pojasa i kapije na budućoj sanitarnoj deponiji u Živinicama, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada. Riječ je o iznosu 11.300,00 KM  a rok za realizaciju projekta je mjesec od dana uplate sredstava.