25 C
Tuzla
21.09.2023.

Potpisani ugovori za provedbu projekata nerazvijenih općina u TK

U skladu sa ranije donesenim Programom o finansiranju projekata, za realizaciju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu, Kantonalna vlada izdvojila je 1,65 miliona KM. Na ranije raspisan javni poziv prijavilo se pet općina sa područja našeg kantona.

Ono što smo imali priliku vidjeti i što želim pohvaliti jeste selekcija projekata koji su delegirani i mislim da su to projekti od kojih će građani ovih općina imati višestrukih koristi”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Pored 100.000 KM koje je Općina Čelić dobila za izgradnju prvog obdaništa u ovoj lokalnoj zajednici, Vlada TK će uližiti dodatnih 250.000 KM za sanaciju šteta koje su nastale zbog poplava koje su zadesile ovu lokalnu zajednicu, a sredstva će biti usmjerena prema prioritetima koje Općina odredi u narednom periodu.

Ako kažem da je ovo prvo obdanište na području Općine Čelić govorimo i važnom projektu, i važnosti finansijskih sredstava. Zbog samih poplava dio sredstava gdje smo uputili projekat zatražili smo molbu da pokušamo tražiti drugi projekat koji je u toku i nadamo se da emo u skorije vrijeme i drugi dio finansijskih sredstava završiti projekat kako bi riješili probleme koji su nastali zbog poplava”, rekao je Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

U tri općine dodijeljena su sredstva za rekonstrukciju putne infrastrukture, ali su dodijeljena i sredstva za rekonstrukciju sistema grijanja, te izgradnju sportske dvorane i izgradnju pijace. Ono čime su svi načelnici posebno zadovoljni jeste da se dobijena sredstva ne mogu koristit za plaće i naknade i deficit u Budžetu, nego moraju biti utrošena za realizaciju projekata.

Sredstva koja moraju biti namijenjena moraju biti u programu javnih investicija kantona i svi načelnici mogu biti zadovoljni jer se tako sredstva odobravaju. Ukoliko se ovakav trend nastavi u Budžetima, mi u šali nekad kažemo da se sredstva u perspektivi mogu i povećati. Međutim, bez obzira da li se povećala ili ne, na ova sredstva sve Općine mogu računati bez da zavisimo od nekih politika ili drugih načina”, naveo je Tajib Muminović, načelnik Općine Teočak.

Raspodjela sredstava izvršena je prema kriterijima koji su propisani Zakonom o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu. Ovakav način značajno je doprinio transparentnosti raspodjele predviđenih sredstava. Ono u čemu su se načelnici složili jeste da bi se ovakav Zakon trebao primjenjivati i na Federalnom nivou.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO