6 C
Tuzla
25.09.2022.

Potpisano Pismo namjere o bratimljenju gradova Tuzle  i Rijeke

Više od 20 godina grad Tuzla i grad Rijeka u Hrvatskoj njeguju svoje prijateljstvo. Rijeka i Tuzla kao multikulturalni gradovi kroz godine prijateljstva razmjenjivali su bogata iskustva. Međutim, današnjim  potpisivanjem Pisma namjere o bratimljenju ova dva grada, ova saradnja će biti na i u budućnosavljena,  ali ovog puta i formalno.

„Sada smo se dogovorli da formaliziramo to prijateljstvo potpisivanjem protokola o suradnji i potpisivanju Pisma namjere da naša Gradska vijeća donesu odluke o bratimljenju naša dva prijateljska grada.“ rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Brojne su oblasti u kojima ova dva grada mogu sarađivati, razmjenjivati iskustva i pomagati se međusobno, a sve u cijlju poboljašanja kvaliteta života građana. Među njima su projekti koji su vezani za kulturu, sport, infrastrukturu, ali i evropske projekte.

 

„Ta suradnja će biti vezane u budućnost za evropske projekte  kojih je u Rijeci proveden nemali broj i praktično  prvi  grad   i po broju proijekta i iiznosu evoiroski sredstava i spremni smo naše isksutvo  podijeliti sa gradom Tuzlom”                                          dodao je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke

„Rijeka je jedna od najefikasnijih i najbolje organiziranih administracija, malo je kazati u ovoj regiji i mnogo je toga što se iz Rijeke može naučiti, a mnogo je i naših iskustava koje mi možemo prenijeti“ dodao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Upravo dugogodišnje prijateljstvo između ova dva grada pokazatelj je razmjene dobrih iskustava još iz vremena kada Hrvatska nije bila članica Evropske unije.

„Nastavljamo tu stadanj sa Tuzlom koju smo započeli više od 20 godina, govori mo o jednom kontinuitetu  ali i o puno toga zajedničkog što povezuje građane Tuzle i Rijeke „ zaključio je Vojko Obersnel, bivši gradonačelnik Rijeke

Ono što je bitno istaći jeste da veliki broj građana Rijeke vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine, pa je  tim slijedom prošle sedmice sa radom počeo konzulat BiH, drugo predstavništvo BiH u Hrvatskoj, što će predstavljati veliku olakšicu za sve bh turiste koji se odluče svoj godišnji odmor provesti na obalama Hrvatske. Da bi ova dva grada i oficijelno bili pobratimljeni, potrebno je da Pismo namjere usvoje i oba gradska vijeća.

 

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO