26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Potpisi 2.000 građana za poštivanje zakona koji štite prava pacijenata u FBiH

Predstavnici Udruženja za razvoj društva ‘Kap’ i Udruženja građana Stop mobbing uručili su  na protokolu Federalnog ministarstva zdravstva, oko 2.000 potpisa građana u FBiH koji traže poštivanje zakona koji štite prava pacijenata.

– Naša udruženja su više puta pokušala stupiti u kontakt sa Federalnim ministarstvom zdravstva, posljednji put 17.12.2021. godine. Tada smo zatražili sastanak sa predstavnicima te institucije da bismo im uručili Inicijativu građana i pacijenata i razgovarali o teškim kršenjima Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBIH, ali nikad od njih ne dobijamo odgovore. Važno nam je da predstavnici te institucije shvate i razumiju svoju ulogu i funkciju tog ministarstva u zaštiti prava pacijenata i javnog zdravlja – rekla je članica Udruženja Kap Merima Spahić.

Inicijativa građana FBiH dostavljena je danas na protokol Federalnog ministarstva zdravstva.

Anica Ramić iz Udruženja Stop mobbing rekla je da je ‘korupcija u zdravstvu visoko izražena, naročito tokom kovid pandemije te da pacijenti ne mogu da ostvare ni najosnovnije usluge u javnom zdravstvu, zbog čega plaćaju privatno zdravstvo’.

– Na taj način pacijenti dva puta plaćaju zdravstvene usluge. Važno je da građani razumiju da upravo mi plaćamo javno zdravstvo i da moramo da se izborimo za svoja prava – kazala je.

– Građani FBiH, potpisima u Inicijativi, traže od Federalnog ministarstva zdravstva da osigura da se provodi Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH – navode iz Udruženja ‘Kap’.

Kako podsjećaju u saopćenju za javnost, Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH usvojen je 2010. godine, ali se pacijenti svakodnevno žale na nedovoljnu, a često i nikakvu primjenu u praksi.

Dosljedna provedba postojećeg Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH omogućila bi poštivanje odredbi Zakona na čije kršenje se pacijenti najčešće žale, a usko su povezani s korupcijom u zdravstvu. Pacijenti se žale da ne mogu ostvariti svoja prava na zdravstvenu zaštitu, posebno u vrijeme pandemije Covid-19.

Inicijativa/peticija građana i pacijenata kojom traže punu primjenu i poštivanje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH potpisivana je Sarajevu, Zenici, Tomislavgradu, Gračanici, Tuzli, Kalesiji, Mostaru, Bihaću, Cazinu i drugim gradovima u FBiH.

Ta aktivnost realizuje se na osnovu pritužbi pacijenata, a u okviru projekta “Virus za koji ima lijek!” kojeg provode udruženja Stop mobbing i Kap, uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i dio je šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.

RTV Slon /Fena

Vezane vijesti

TUZLA