Potpisivanje pravila za provedbu Protokola u traženju nestalih osoba 30. jula

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Hrvatske 30. jula ove godine u Sarajevu će potpisati pravila za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potpisat će Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

Također će biti potpisani Radna pravila i procedure između Instituta za nestale osobe BiH te Komisije za nestala lica Vlade Srbije te Pravila postupanja između Instituta za nestale osobe BiH i Ministarstva hrvatskih branitelja Hrvatske, a koja se odnose na realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između BiH i susjednih država.

Isto tako, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić i pomoćnik ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Hrvatske Stjepan Sučić potpisat će Pravila postupanja između Instituta za nestale osobe BiH i Ministarstva hrvatskih branitelja Hrvatske za provedbu protokola o suradnji između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Ovim radnim pravilima i procedurama bliže se uređuje postupak razmjene raspoloživih informacija i dokumentacije od značaja za rješavanja pitanja nestalih osoba kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa zajedničkih ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, njihova primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja svih aktivnosti, najavljeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.