31 C
Tuzla
18.07.2024.

Potpuno ukidanje rominga na zapadnom Balkanu od jula 2021.

U regionu zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita ZB, čiji je domaćin ove godine Tirana.

“Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vrijeme narednog digitalnog samita”, rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mjesta.

Bregu navodi da se region ZB suočava s novim izazvoima usljed pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Naglasila je da je pandemija dramatično promijenila svijet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se region, ali i cijeli svijet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava s privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Bregu dodaje da će samit okupiti visoke zvaničnike vlada iz regiona, Evropske komisije, poslovne zajednice i druge partnere.

Generalni direktor DG Konekt pri Evropskoj komisiji Roberto Viola kaže da pandemija predstavlja izazov za ekonomiju i društvo i da su u takvim vremenima digitalna tehnologija i alatke od ključnog značaja za održavanje zajednice, razvoj ekonomije, ali i za oporavak ekonomija.

Viola je rekao da postoje dvije vrste regionalne saradnje, jedne koja se zasniva na ciljevima, samitima i izjavima, a druga na činjenicama.

Istakao je da je saradnja ZB na polju digitalizacije dio te druge kategorije, zasnovane na činjenicama.

Viola je napomenuo da je ona započeta sa deklaracijom premijera zemalja regiona koja je usvojena u Sofiji, odnosno usvajanjem Digitalne agende zapadnog Balkana.

Nastavila se, podsjeća, potpisivanjem sporazuma o ukidanju rominga i dodaje da se uspješno sprovodi roming sporazum od kojeg svaki stanovnik regiona može da vidi prednost u digitalnoj saradnji.

“A sada sve to ide u smjeru smanjenja cijene roaminga sa zemaljama EU što će takođe biti vidljivo za građane”, ukazao je Viola.

Dobro je, kaže, što je Evropska komisija za vrijeme njemačkog predsjedavanja EU predstavila plan oporavka i ocjenjuje da je riječ o “impresivnom paketu bez presedana”.

Dodaje da taj plan daje mogućnost i za izgradnju digitalne ekonomije i društva.

Glavni službenik UNDP-a za digitalni sektor Robert Op je kazao da je prvi izazov digitalne agende povezanost unutar regiona, ali da to nije samo pitanje dobre infrastructure, već i mogućnosti korišćenja digitalnih servisa i digitalna pismenost.

Dodaje da je drugi izazov da se u digitalnoj transformaciji obezbijedi inkluzivnost cijelog društva.

Kaže da je treći veliki izazov kako u procesu ubrzane digitalizacije obezbijediti privatnost i bezbjednost.

“Nastavićemo da podržavamo na putu digitalne transfomracije naše partnere u svijetu i regionu ZB. Na našu podršku možete uvijek da računate”, poručio je Op.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao ukazao je na značaj digitalizacije i povezanosti, a posebno u uslovima krize izazvane kovidom 19, kao i da je dobro što region ZB pokušava da prevaziđe “gep” u procesu digitalizacije.

“Sada je više nego ikad potrebno da radimo zajedno”, poručio je Houlin.

Regionalni savjet za saradnju i ovog puta podržava najveći digitalni događaj u regionu Digitalni samit ZB.

Ovogodišnji samit, čiji je domacin vlada Albanije, održava se putem interneta, a u okviru njega je planiran i završni ministarski sastanak 2. novembra u Tirani.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita ZB 2018. godine i Beograda naredne godine, kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, samit u Tirani će istaći postignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Od 26. do 28. oktobra putem interneta se mogu pratiti brojne sesije na temu mrežne povezanosti i povezanosti usluga, digitalnih vještina, digitalne ekonomije, dok će se završni skup samita održati 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu ZB, kao i memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na ZB.

Digitalni samit ZB dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine.

Regionalni savjet za saradnju je, zajedno sa EU, vladama iz regiona, CEFTA i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

(RTV SLON / TANJUG)

Vezane vijesti

TUZLA