5 C
Tuzla
08.12.2023.

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Brkanića i Zijada Blekića

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Ibrahima Brkanića (66) i Zijada Blekića (56), obojica iz Sarajeva,  zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnicom se terete da su kao odgovorne osobe u firmi Remontmontaža“ d.d Tuzla, Brkanić kao direktor,  a Blekić kao predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Društva i kao osnivač i suvlasnik Brokerske kuće „Eurohaus“ d.o.o Sarajevo, po prethodnom dogovoru da zajednički djeluju i iskoriste svoj položaj poduzimali niz radnji na štetu Remontmontaže Tuzla,  a kako bi  firmi Eurohaus pribavili nepripadajuću imovinsku korist.

U optužnici je navedeno da,  suprotno odredbama Pravila upravljanja dioničkim društvima  u FBiH i Statutu Remontmontaže, u periodu od marta 2009. do aprila 2011. godine, nakon što je Remontmontaža zaključila namjenski  ugovor o kreditu a novac je trebao biti iskorišten za investiranje u obrtna sredstva, ova sredstva nisu iskorištena u tu namjenu, nego  su prenesena na pravno lice Eurohaus  bez ikakvog pravnog osnova.

Postupajući u namjeri  da oštete Remontmontažu, optuženi su zaključili više ugovora o pozajmici između ova dva pravna lica bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi Remontmontaža, te pozajmica nije vraćena  ni u ugovornom roku a niti kasnije.

Tako su firmi Eurohaus pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM,a za isti iznos oštetili Remontmontažu Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA