Potvrđena optužnica za organizovani kriminal u slučaju Hotela Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu ovog Tužilaštva  protiv  Igora Pogačara (57) i Fadila Sarajlića (67) (obojica iz Republike Slovenije), zbog postojanja osnovane sumnje da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, te protiv Amalije Simić (55), Nedima Hadžigrahića (59) i Nedžada Izića (61) iz Tuzle, koji su optuženi da su bili članovi ove grupe.

Pogačar i  Sarajlić, kao organizatori grupe, te Hadžigrahić,  su optuženi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave. Simić i Izić za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici je navedeno da su  Pogačar i Sarajlić kao organizatori grupe, kao i drugi pomenuti članovi grupe koji su im pomagali u  činjenju ovih  krivičnih djela,  prouzrokovali štetu privrednom društvu Hotel Tuzla u iznosu većem od 9 miliona KM.

Također, optužnicom je obuhvaćen i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, koji je optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi, ali ne kao član pomenute grupe, stoji u saopćenju Tužilaštva TK.