Povećan broj obrtnika, poručuju: Moraju se zasukati rukavi da bi se vidjeli rezultati

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Oporavak ekonomije nakon najtežeg perioda na početku pandemije korona virusa, u BiH je počeo. Potvrđuju to ekonomisti, vlasti i obrtnici. Tokom 2020-te godine povećan je broj obrtnika u Federaciji BiH, a slično je i u ovoj godini.

Aldina Ćurtović je po struci novinarka, a danas u poduzetničkim vodama. Iako smo još u vremenu pandemije, registrovala je obrt i bavi se krojenjem i šivenjem odjeće za djecu. Nije bilo lako odlučiti se na taj potez, ali je sada istrajna da obrt širi. Kaže da sebe i porodicu, ne može zamisliti negdje drugo nego u našoj zemlji gdje stvara nove proizvode.

”U BiH se može raditi, u BiH se može napredovati, ja sam jedna od onih koja će se boriti do kraja da ne idem iz ove države. Znam kako je u inostranstvu, jer sam i tamo živjela, mladi se moraju motivirati. Ima mjesta gdje možeš pokucati na vrata i reći možeš li mi pomoći. Moraju se zasukati rukavi, raditi dan i noć i onda će rezultat kad tad doći”, navodi Aldina.

Rezultati odnosno povećanje broja obrtnika u Federaciji BiH, nakon najtežeg perioda za ovaj dio privrede na samom početku pandemije, sada su već vidljivi. Prema podacima Obrtničke komore Federacije BiH u 2020-toj je otvoreno više obrta za skoro hiljadu u odnosu na 2019. godinu, koju mnogi opisuju kao vrhunsku u ekonomskom smislu.

”849 obrta više u FBiH u 2020-toj u odnosu na 2019-tu. Pokušali smo analizirati odakle tih hiljadu ljudi novoregistrovanih, šta je razlog tim ljudima u koroni da se registruju. U tom momentu je Vlada FBiH imala lot pri službama za zapošljavanje, gdje su svi dobili šest mjeseci ili godinu plaćene doprinose”, ističe Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH.

Dakle podrška nadležnih, imala je efekte, navodi nadležni. Za svoj biznis i njegov razvoj, i Aldina je dobila podršku nadležnih, pa će uz dobijena sredstva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica nabaviti mašine i dodatnu opremu.

”Želim da širim obrt, da zaposlim dodatno ljudi, meni je za to bilo potrebno da imam svu opremu i to će mi mnogo značiti, nadam se da ću biti nekada veliki obrtnik, ali zato je jako bitna podrška svih institucija nama mladima”, kaže Aldina.

U Obrtničkoj komori Federacije BiH navode da je iza obrtnika težak period, ali oni koji se bore, uspijevaju uz svoj rad i zalaganje, opstati.

”Obrtništvo je jedan točak gdje se veže jedno za drugo. Čim su proraditi aerodromi, krenuo je dolazak turista, dijaspore i pokrenuo se taj lanac, pokrenulo se obrtništvo i puno je bolja 2021. godina. Ne možemo reći da je odlična jer imamo repove iz 2020-te. Ali se mičemo, vrtimo se, pokrećemo se”, navodi Babić.

Ono što će olakšati budućim obrtnicima su nove zakonske odredbe koje su stupile na snagu. Tako je Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti, poput skraćene procedure i pojednostavljene registracije obrta, mogućnosti rada bez određene stručne spreme, te mogućnosti uvoza repromaterijala i izvoza proizvoda.