RTV Slon i MUP TK zajedno u kampanji: “Uspori 2018.”

RTV Slon i MUP TK zajedno u kampanji: “Uspori 2018.”

Objavio: -

U cilju ispunjenja jednog od strateških ciljeva, a koji se odnose na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i povećanje stepena bezbjednosti učesnika u saobraćaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova TK u saradnji sa našom medijskom kućom pokrenulo je kampanju „Uspori 2018“. Obrađene teme za projekat odnose se na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila, alkoholiziranost vozača, korištenje mobitela te ostale aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost vozača i ostalih učesnika u saobraćaju.

Na cestama Tuzlanskog kantona u prvih devet mjeseci zabilježeno je više od 2.300 saobraćajnih nesreća što je povećanje za oko 160 nesreća u odnosu na prethodnu godinu. Ono što ipak ohrabruje u cjelokupnoj situaciji jeste da je operativnim radom i angažmanom službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova broj smrtno stradalih osoba smanjen za skoro 38 posto. Iako je u ovim nesrećama smrtno stradalo 20 osoba, za razliku od prošle godine taj broj je smanjen za više od pola.

“U suštini možemo biti zadovoljni  sa ostvarenim planom koje je zacrtala Uprava policije u prvih devet mjeseci 2018. Ono što zabrinjava je da je veliki procenat učešća samoga vozača u ovolikom broju sabraćajnih nesreća to je preko 90%, samo 7% otpada na tehnički ispravnost vozila, putnu infrastrukturu, vremenske prilike i neprilike”, istakao je dr.sc. Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Već nekoliko godina Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa našom medijskom kućom, pokušava da skrene pažnju na problem nesavjesne vožnje. Zbog toga je i ove godine pokrenuta kampanja „Uspori 2018“. Brzina kretanja motornih vozila, vožnja pod utjecajem alkohola, tehnička neispravnsot vozila, korištenja mobitela tokom vožnje, sve su radnje koje utječu na vozača, vozilo i vožnju. Iako su kazne za ove vrste prekršaja u 2017. godini pooštrene, bezbjednost na cestama i dalje je pod znakom pitanja.

“Cilj kampanje je da se podigne svijest svih učesnika u saobraćaju. Ne samo vozača nego i pješaka. Kao što sam već rekao, nivo saobraćajne kulture na području TK je veoma nizak. Mi vidimo da je veliki broj i pješaka i vozača, učesnika u saobraćajnim nezgodama, ono što ohrabruje je da je broj smrtno stradalih mali i nadamo se da ćemo i nakon ove kampanje kada budemo pravili analizu na kraju 2018. O stanju sigurnosti u saobraćaju moći se pohvaliti rezultatima da je ova kampanja ostvarila svoj cilj i da je dala pozitivne rezultate odnosno da je broj saobraćajnih nezgoda u kojima smo zabilježili smrtno stradale osobe smanjen, i da je broj smrtno stradalih osoba i osoba sa teškim i lakim tjelesnim povredama smanjen u odnosu na 2017. godinu”, naglasio je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Stani, razmisli, uspori. Sačuvaj svoj i život drugih učesnika u saobraćaju – poruka je ovogodišnje kampanje kojom će se utjecati na svijet gledatelja, odnosno vozača koji će, nadaju se u MUP-u, u narednom periodu obazrivije kretati se saobraćajnicama