20 C
Tuzla
01.12.2023.

Povećana potražnja za vakcinama protiv sezonske gripe

Na području Federacije BiH planirana je nabavka oko 50.000 doza vakcine protiv sezonske gripe.

U novembru bi trebale biti distribuirane vakcine protiv sezonske gripe u FBiH.

Zavod za javno zdravstvo FBiH ove godine pokrenulo je program cijepljenja zdravstvenih radnika protiv sezonske gripe, za šta će biti nabavljeno dodatnih 10.000 doza vakcine.

“Ove godine širom svijeta povećana je potražnja za vakcinacijom protiv gripe, a trendove koje pratimo posljednjih godina kod nas jeste da u FBiH predhodnih godina je bio oko 30.000 vakcina, dok je za cijelu BiH potražnja za vakcinama bila maksimalno 50.000 doza.  Ove godine nabavka je povećana i svakako apeliramo na građane da prime vakcinu protiv sezonske gripe. Prepoznate su cilje skupine, među kojima su osobe koje su starije od 65 godina, osobe sa hroničnim bolestima i prije svega zdravstveni radnici koji rade na odjelima sa pacijentima kod kojih postoji visok rizik od razvoja teških oblika bolesti I komplikacija koje vodi infekcija gripe”, pojašnjava Sanjin Musa, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema istraživanjima koje vode pojedinačne države u svijetu, među onima sa južne zemljine hemisfere u kojoj je zima već na izmaku, evidentno je smanjenje prisustva sezonske gripe.

„Ovo je još jedan od pokazatelja da je socijalna distanca i nošenje maski uticalo i na smanjenje kako širenja korona virusa tako i širenja sezonske gripe“, dodao je Musa.

Vakcina nije obavezna, već je u pitanju dobrovoljan proces.

Vezane vijesti

TUZLA