Povratak iz Afganistana: BiH još jednom potvrdila uspjeh u mirovnim misijama

Povratak iz Afganistana: BiH još jednom potvrdila uspjeh u mirovnim misijama

Objavio: -

Nakon šestomjesečne misije podrške miru u Islamskoj republici Afganista, danas su porodice, prijatelji i visoki zvaničnici oružanih snaga i NATO štaba u BiH, dočekali povratak 5.pješadijske brigade Oružanih snaga BiH. Među najrazličitijim armijama iz preko 20 zemalja svijeta koliko ih učestvuje u međunarodnim koalicionim snagama u Afganistanu naši vojnici istakli su se spretnošću i obučenošću dostojnom i najvećih svjetskih sila.

Na našem putu u NATO savez  i evroatlasnke intergacije, tvrdi Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH svojim učešćem pokazujemo sposobnost i kredibilnost da budemo ravnopravan partner u mnogim elementima kolektivne sigurnosti, općenito u svijetu.

U misiji koalicijskih snaga Oružanih snaga SAD koja djeluje u Bagramu, 5.pješadijska brigada pokazala je visok stepen obučenosti i osposobljenosti što pokazuju brojne nagrade i pohvale koje je američka vojska uručila našim vojnicima.

„Svojim rezultatima, radom, trudom, zalaganjem i profesionalizmom pokazali smo da ni u čemu ne zaostajemo za vojnicima modernijih i naprednijih armija u svijetu i da smo ako ništa onda ravnopravni sa njima i da je razlika samo u materijalnoj bazi koja je kod njih značajno bolja nego kod nas“,tvrdi Dragan Milošević, kapetan  iz 5. pješadijske brigade.

No, kada su sami vojnici u pitanju tu je druga priča.

„Po pitanju obučenosti i po pitanju izvršavanja zadataka koji su bili postavljeni pred jedinice oružanih snaga, mi smo pokazali da možemo sve da izvršimo na najvišem nivou uz maksimalno zalaganje svakog pojedinca u kolektivu, a pokazivali smo to svakodnevno u proteklih šest mjeseci“, kaže Mirsad Dedić, komandir jedinice iz 5. pješadijske brigade.

Pješadijska jedinica aktivno je učestvovala i u sportskim i kulturnim aktivnostima koje su se realizovale u bazi Bagram tokom misije. Na sportskom takmičenju „Spartan race“ od 76 ekipa koalicionih snaga, naši vojnici zauzeli su treće mjesto.

„Ponosna sam na svoje kolege i na sebe što smo profesionalno izvršili sve zadatke koji su pred nas postavljeni i sretna sam što se vraćam kući…pozdrav svima“, kazala je uz osmijeh Josipa Zvirac, desetnik iz 5. pješadijske brigade.