/VIDEO/Površinski kop Šikulje: Postignut dogovor s vlasnikom, radnik obezbjeđenja razbio televizijsku kameru

/VIDEO/Površinski kop Šikulje: Postignut dogovor s vlasnikom, radnik obezbjeđenja razbio televizijsku kameru

Objavio: -

Za jutros je bila zakazana deložacija Ibrahima Spahića vlasnika parcele koja se nalazi u neposrednoj blizini Površinskog kopa Šikulje, a po zahtjevu Rudnika Kreka Tuzla. Deložaciju je za danas, još prošle sedmice najavio općinski načelnik Edin Delić.

Iako su mediji obaviješteni o ovom događaju, još od protesta rudara pred zgradom općinske administracije u Lukavcu, kada su zahtijevali da se situacija oko ovog zemljišta što prije riješi kako bi Površinski kop nesmetano nastavio sa proizvodnjom, danas im je to onemogućeno.

Napadnut kamermana

Naime, kako izvještavaju novinarske ekipe sa terena, na jednu od ekipa fizički je nasrnuo pripadnik obezbjeđenja Površinskog kopa Šikulje.

Tri kamermana su zajedno sa načelnikom Lukavca ušla u posjed, a jedan od njih bio je i kamerman Radio televizije Tuzlanskog kantona. Nakon što su počeli snimati, jedan od službenika obezbjeđenja Površinskog kopa pokušao ih je istjerati s posjeda fizički nasrnuvši na kamermana Kantonalne televizije i bacivši kameru na zemlju. Nije odustao u svom naumu da istjera medije s posjeda pa se poslužio i kišobranom. S obzirom na ovakon neprimjereno ponašanje jednog službenika obezbjeđenja, o cijelom slučaju obaviještena je i policija koja je na mjestu događaja izvršila uviđaj, a o svemu je obavješten i direktor ZD Rudnici Kreka Tuzla u čijem sastavu posluje i Površinski kop Šikulje.

„Ja sam dobio tu informaciju od šefa obezbjeđenja i on mi je kazao da nije bilo tako“, kazao nam je Osman Bleković, direktor ZD Rudnici Kreka Tuzla, dodajući da je kamerman inscenirao događaj, no nakon novinarskog pitanja ima li namjeru poduzeti određene mjere s obzirom da je cijeli slučaj zabilježen kamerom, odgovorio je da u tom slučaju namjerava reagovati.

„Svako treba snositi posljedice svojih djela. Ja ne opravdavam napad i za takvo ponašanje ako se utvrdi da je tačno slijedi disciplinska kazna“, kazao je na kraju Bleković, dodavši da će se Rudnik oglasiti i saopćenjem o ovom slučaju.

U međuvremenu je postignut dogovor između vlasnika parcele, načelnika Lukavca i Rudnika. Ibrahim Spahić vlasnik sporne parcele potpisao je dokument kojim se Rudnici Kreka Tuzla i Elektroprivreda BIH obavezuju da će mu na ime otkupa zemljišta isplatiti 80.000 KM, kao i ono što Sud doznači naknadno. Poručio je da se iseliti neće sve dok mu ne budu uplaćena sredstva na račun, a iz direkcije Rudnika poručili su da će čim Spahić izađe iz svoje kuće, ona odmah biti srušena. Rok za isplatu je 30 dana.