Požar na Konjuhu, gori područje tzv. Velikih zidina

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na području planine Konjuh jutros je izbio požar koji se širi na području tzv. Velikih zidina na granici između općina Banovići i Olovo.

Požar je primjetio lokalni poslovođa na uzgoju i zaštiti  Sadik Softić iz Šumarije Banovići, koji je alarmirao nadležne, te su na teren izašli uspolenici Šuma TK koji gase požar što otežava nepristupačnost terena i vjetar.

Kako saznajemo požar je zahvatio oko tri duluma šume na nerpistupačnom dijelu iznad Kasalovače sa banovićke strane, te jedan hektar šume na području Zavidovića.

“Mi smo za sad uspjeli lokalizovati požar i spriječiti njegovo dalje širenje na našem području, ali zbog velikog dima kojeg širi vjetar i nepristupačnog terena i nedostatka opreme nismo u stanju približiti se požaru kako bi ga gasili. Pomažemo kolegama sa zavidovićke strane da stave pod kontrolu požar koji je na njihovoj strani”, izjavio je Softić. 

Sumnja se da je uzrok požara ljudski faktor.

“Jučer u toku dana kolege iz Šumarije u toku redovne ophodnje primjetili su u šumi dvije muške osobe koje su se vozile u džipu i koje su ih upitale za smjer, te su se predstavile kao ljubitelji prirode. Oni su jedini viđeni na tom području od jučer, a jutros smo ih vidjeli kako odlaze, a nako toga u toku ophodnje pronašli smo mjesto na kojem su prespavali i ložili vatru, od tog mjesta je i krenuo požar. Riječ je o mjestu u blizini pješačke staze koja vodi za kasarnu Konjuh”.

Uspostavljene su dežure smjene šumara iz Šuma TK i Ze – Do kantona, a o svemu je obaviještena policija. Zbog nepristupačnog terena ni vatrogasci ne mogu prići u ispomoć, te se uposlenici JP Šume TK mogu samo nadati kiši.