Požari veliki problem u TK: Kako reagovati u slučaju požara?!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Požari širom Tuzlanskog kantona skoro su pa svakodnevni. Takva situacija je i u Živinicama. Iako vatrogasne jedinice brzim reakcijama pokušavaju spriječiti velike štete, situacija bi bila znatno bolja kada bi građani znali pravovremeno reagovati. 

”Samo ću vam okvirno reći… u prethodnom periodu smo imali nekoliko stotina požara na kojima je angažirana profesionala vatrogasna jedinica i imamo mi pojava da se građani na niovu samoorganiziranja odazivaju u tim akcijama kada su u pitanju otvoreni požari,” rekao je Enver Jukić, pomoćnik gradonačelnika u službi Civilne zaštite Grada Živinice.

Reakcije građana u situacijama velikih požara jako su bitne i rezultiraju bržom lokalizacijom požara. No, praksa pokazuje da građani i nisu najbolje edukovani.

”Nažalost požari nisu uvijek predviđeni i građani nisu spremni za takve situacija. Mi smo iskoristili ovu priliku da naučimo građane kako da reaguju u slučaju požara. Konkretnih slučajeva u našoj okolina imamo dosta kada su u pitanju požari, najčešće se dešava u stambenim objektima gdje je razlog nepažnja građana i nestručnost prilikom rukovanja sa lako zapaljivim materijama’‘ – kazao je Muhamed Halilović, predstavnik firme Vatrozaštita d.o.o.

Tako građani ne preduzimaju preventivne mjere zaštite. Odnoso ne održavaju u ispravnom stanju električne uređaje, ventilacijske i druge instalacije, kao i peći i ložišta. No, kada se požar već desi najvažnije je biti smiren i kontrolisati se, kažu nam iz Civilne zaštite Živinice.

Postupci pri gašenju požara:

  • Ne podcjenjujte male požare,
  • Požar gasite u sagnutom položaju. Ukoliko je jako isijavanje požara nađite zaklon,
  • Na otvorenom prostoru požar gasite niz vjetar. Iz tog razloga požar počnite gasiti sa udaljenosti od oko pet metara
  • Požar gasite samo ako sebe i svoje bližnje ne dovodite u opasnost

U konačnici, ukoliko procijenite da požar ne možete ugasiti uputite hitan poziv policiji na broj telefona 122 i vatrogascima na 123. Ipak, ovo je samo dio informacija koje su danas građani Živinica naučili. Oni koji nisu bili prisutni na današnjoj edukaciji, već petog septembra imaju novu šansu da nauče vrijedne životne lekcije.