12.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Pozorište mladih Tuzle: Reprizna izvođenja predstave „HANKA“

Predstava „Hanka“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla je pozorišni komad, izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovijetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja.

Izazov je tranzicijskog društva, urušenih postulata vrijednosti i potreba redatelja da propita, sagleda, oslušne i osjeti Samokovlijin jezički izraz. Na postavku „Hanke“ na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a u povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle, odvažila se ekipa glumaca, pjevača, plesača i muzičara na čelu s glumcem Adnanom Mujkićem. Kako drugačije nego koloritno obogaćeno, urnebesno, živahno. Epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu i osvijesti muškarca da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek!
Ovo je predstava koja dvoslojno propituje odnos moje/tvoje, praćena tihim, užarenim, neverbalnim činom nepodnošenja između žene i žene. Motiv ljubavi kao krčag iz kojeg teče otrov, podriva tenziju, rovari po kaldrmi kojom Hanka pleše, sporadično je oružje bez metala, tihi ubica koji za svoj čin ne štedi strpljenje.
„Hanka“ je žena, Isakovim perom sačuvana od zaborava, redateljskim zahvatom usmjerena ka uočavanju devijantnih oblika ponašanja, nasilja u porodici, sveprisutne poligamije. Iskorak u dramskim varijacijama čini prostor dat piscu kao vrelo iz kojeg izlazi oživotvorena istina, dramska uobrazilja i jedan skrušeni simbol obostrane tragične sudbine lika i/čovjeka, sužnja umjetnosti.
U predstavi igra 35 glumaca, pjevača, muzičara i plesača.
Reprizna izvođenja predstava zakazana su za ponedjeljak, 9.5. i srijedu, 18.5.2022. godine u 20.00h na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop). S obzirom na to da je Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla zajedno sa učenicima i nastavnim osobljem jedan od partnera projekta, organizator poziva sve učenike devetog razreda osnovnih škola Tuzlanskog kantona i njihove roditelje koji su zainteresovani za upis u prvi razred ove škole, da se jave kako bi dobili gratis ulaznice za reprizno izvođenje predstave zakazano za 18.5.2022. godine.
Informacije i rezervacije karata na: 061 365 600

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!