5 C
Tuzla
02.10.2023.

Na Trgu slobode organizovana proslava Božića

Građani Tuzle danas su uz kuhano vino, kolače i tradicionalno narodno kolo proslavili pravoslavni Božić, pokazavši na taj način bogatstvo i ljepotu različitosti, uz multikulturalni duh po kojem je grad soli prepoznatljiv. Srpska pravoslavna crkva, Crkvena opština Tuzla, Kolo srpskih sestara i Udruženje mladih Obnova danas su na Trgu slobode organizirali proslavu povodom najradosnijeg hrišćanskog blagdana Božića.

”Danas smo ovdje da obilježimo najradosniji hrišćanski praznik Božić, Udruženja mladih ‘Obnova’ u suradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Kolom Srpskih sestara, došli smo na ideju da obilježimo Božić tako što ćemo naše građane obradovati kuhanim vinom i kolačima da i oni osjete čari Božića kao što i mi trenutno osjećamo”, navodi Pelka Jovičić, članica i volonterka Udruženja mladih ”Obnova”.

Kroz tradicionalne igre iz Bosne, folkloristi Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva ”Zvonko Cerić” danas su predstavili i narodne nošnje pravoslavnog stanovništva, koje krasi određena doza specifičnosti.

”Danas ćemo se u okviru obilježavanja pravoslavnog Božića predstaviti sa spletom igara u srpskim nošnjama, nadam se da ćemo opravdati očekivanja građana i da će svi biti zadovoljni jer zaista će izgledati lijepo”, kaže Ajla Kovčić, članica Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva Zvonko Cerić.

A i izgledalo je lijepo. Raznobojne nošnje uljepšale su danas Trg slobode u Tuzli, a svaka od njih ima svoju priču. Narodna nošnja iz Kreševa je u tamnoj boji, za razliku od muslimanske koja je u ‘življim’ bojama poput bijele, roze, crvene, žute. Također, drugačije su marame, materijali i tekstura, a karakteristično je da se nošnje razlikuju kod žene i djevojke koja nije udata u smislu namještanja pregače i marame. Inače, proslava pravoslavnog Božića jedna je od posljednjih aktivnosti Zime u Tuzli, višednevne manifestacije koja će biti okončana ovog vikenda.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO