Pravoslavni vjernici sutra dočekuju Božić: Upućene čestitke

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Pravoslavni vjernici u ponedjeljak 07. januara obilježavaju najradosniji praznik Božić, kojim se obilježava Hristovo rođenje. U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja. Čestitku svim pravoslavnim vjernicima uputio je i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

„Mir na zemlji i dobra volja među ljudima je božanska poruka i božanski vapaj. Samo mir i dobra volja su alternativa nemirima našeg savremenog svijeta i naše svakodnevice. Blago onima koji mir grade jer će se sinovima božijim nazvati poručio je spasitelj“ – kazao je Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Hrizostom je istaknuo da nema mira bez dobre volje, te da danas građani upravo žive nešto sasvim suprotno od toga, a to su omraženost i otvorena mržnja.

„Ovakvim odnosima svijet se vraća u iskušenja velikih stradanja i nevolja kroz kakva smo prošli mi i naši očevi i djedovi“ – dodao je Hrizostom.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. Obzirom da je tradicija da tokom Božića bližnji budu na okupu u ovom prazniku njeguju se i porodični odnosi.

„Sjetimo se na ovaj dan svih potrebitih, siromašnih, bolesnih i onih u samoći. Pomozimo svako u svojim mogućnostima, a najvažnije da se sjetimo u molitvama svojim da i oni osjete radost Božića. Božić je praznik ljubavi i radosti prema bližnjima. Nosimo u našim dušama i srcima tu radosnu vijest kroz cijeli naš život“ – istakao je Miloš Trišić – sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice Tuzla.

Iskrene čestitke za nastupajući praznik uputilo je i Gradsko vijeće Grada Tuzla sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem: “Građankama i građanima Tuzle i BiH, pravoslavnim vjernicima u našoj zajedničkoj domovini BiH, upućujemo iskrene čestitke povodom hrišćanskog praznika. SREĆAN BOŽIĆ”. 

A povodom najvećeg pravoslavnog praznika – Božića, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, također je uputio čestitku: „U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke u povodu predstojećeg Božića. Duh ovog velikog pravoslavnog praznika donosi mir, praštanje i porodičnu radost, te vam želim da u krugu svojih porodica Božić provedete u miru i radosti. Nadam se da će i ovaj Božić doprinijeti atmosferi zajedništva u Bosni i Hercegovini.“

Također, i predsjednik Skupštine TK, Senad Alić, uputio je čestitke svim pravoslavnim vjernicima: “Svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, u ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u lično ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika – Božića, uz želje da ovaj praznik provedu sa radošću, uz dobro zdravlje i napredak.Božić je radost za vjernike i ljude dobrih namjera, nadahnuće za obnovu vjernosti, ljubavi, izgradnju mira i svakog napretka u odnosima među ljudima. Hristos se rodi!”

Božiću koji ove godine pada u ponedjeljak prethodi i Badnji dan. Na Badnji dan se ustaje rano, prije zore i tada najmlađi i najstariji muškarac iz kuće idu u šumu po badnjak. Odmah po ustajanju u kući se loži vatra i pristavlja se pečenica, a žene pripremaju kolače, torte i Božićnu trpezu.