Pravoslavni vjernici večeras dočekuju Novu godinu, u RS-u sutra neradni dan

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve sutra, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švicarskoj /Alter Silvester/, kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Јulijanski kalendar je uveo rimski imperator Јulije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski calendar, prenosi RTRS.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan. Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Јulija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Mnoge opštine i gradovi u Republici Srpskoj organizuju doček na otvorenom.

Odlukom entitetske Vlade, ponedjeljak 14. januar, neradni je dan u tom bh. entitetu. Tog dana neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru.

(RTV Slon/RTRS/FENA)