Preda: BiH mora pokazati konkretne rezultate

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tokom posljednje rasprave o BiH u Evropskom parlamentu vidjeli smo samo izolirane glasove koji se protive proširenju EU. Ali, to bi se moglo prilično promijeniti. Upravo to mora biti dodatni motiv da ubrzate svoje integracijske procese u EU i napredujete najbrže što možete, poručuje Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH kojem je jučer usvojen Prijedlog rezolucije o BiH.

Preda je pozvao sve bh. političare da se dogovore i da se vlast na svim nivoima formira.

To vam mora biti apsolutni prioritet – ističe.

Svako daljnje razvlačenje, upozorio je, direktno će štetiti BiH, jer će ona u Briselu biti shvaćena kao neozbiljna.

Onda, odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije trebaju se što prije finalizirati, ako hoćete utjecati na mišljenje koje se već piše i ako hoćete da, u konačnici, dobijete poziti stav na vašu aplikaciju članstvo u EU – govori Preda dalje.

On apelira i da počne institucionalna saradnja evropskog i bh. parlamenta te da se odmah pokrenu ekonomske i političke forme koje i Brisel zagovara, prenosi Fena.

BiH treba pokazati kokretne rezultate, ako misli ubijediti članice EU da zaslužuje status kandidata – naglašava Preda.

Izvjestilac za BiH kaže da se iz evropskih institucija redovno šalju poruke prema našoj zemlji. No, domaći političari čuju “samo ono što njima odgovara i to koriste za unutrašnje političke obračune”.

Mislim da dolazi vrijeme kada sve to mora prestatii. Deklaracije i priča o tom da ste opredijeljeni za EU više nisu dovoljne ako nisu praćene konkretnim djelima – kaže Preda.