Predložen pritvor i mjere zabrane za osobe uhapšene u akciji ‘Zlatni karat’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputit će prema Sudu BiH prijedlog pritvora za tri osumnjičene osobe.

Pritvor će biti zatražen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Za jednog osumnjičenog bit će predložena mjera zabrane, koja uključuje zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u predmetu.

U okviru opsežne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, koja se provodila u prethodna dva dana na oko 60 lokacija diljem BiH, radom više policijskih agencija i poreznih institucija, zaplijenjeno je i privremeno oduzeto oko 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, oko 2000 komada različitog nakita čija se vrijednost procijenjuje na više od 3,5 milijuna KM, te novac u iznosu od 60 000 KM, 40 000 eura, 6 pištolja i više pečata za obilježavanje nakita.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dadžbina, te distribuciju nakita na ilegalnom tržištu, izvan zakonski propisanih i utvrđenih procedura.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se SIPA-i, UIOBiH i svim policijskim agencijama i poreznim upravama koje su sudjelovale u združenoj akciji „Zlatni karat“, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Izvor: RTV Slon/FENA