-2 C
Tuzla
29.11.2022.

Predložen pritvor za pet osoba zbog izbornih nezakonitosti

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog pritvora za pet osoba osumnjičenih za izborne nezakonitosti u Bosanskom Novom / Novom Gradu.

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih 5 osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene:

  1. Halilović Suvadu, rođenu 1954. godine, Bosanski Novi / Novi Grad
  2. Vakufac Emiru, rođenu 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad
  3. Hamzagić Ramiza, rođenog 1967. godine, Bosanski Novi / Novi Grad
  4. Džafić Ismeta, rođenog 1958. godine, Bosanski Novi / Novi Grad
  5. Mehinović Ismeta, rođenog 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela: Izborna prevara iz članka 154. KZ BiH i Uskraćivanje biračkog prava iz članka 150. KZ BiH.

Također, Tužilaštvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uslovi potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

POSLJEDNJE DODANO