21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Predrag Kojović: Neka gospodin Kalabuhov razmisli o odlasku kući dok nije nastupilo vrijeme otkazanih letova za Rusiju

Povodom govora ruskog ambasadora Igora Kalabuhova u Narodnoj skupštini Republike Srpske reagovao  je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH:

„Ambasador Ruske Federacije u BiH gospodin Igor Kalabuhov na kraju svog obraćanja poželio je zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske uspješan rat, a onda se brzo ispravio i rekao ‘rad’. Taj lapsus više nego išta drugo otkriva stvarne namjere Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, a to je da od Republike Srpske napravi vlastiti geopolitički poligon u srcu Evrope za rat protiv Zapada. O tome svjedoče i ponovljene prijetnje Bosni i Hercegovini ako nastavi svoj put kao EU i NATO integracijama. Interes BiH je vladavina prava, njegovanje vrijednosti liberalne demokratije, ekonomska i vojna sigurnost. Niko ko to ima ili želi da ima nije na strani Ruske Federacije.

Nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski uticaj ovdje. Gospodin Kalabuhov trebao je izvući neku pouku iz činjenice da njegov šef Sergej Lavrov nije danas mogao doputovati u Beograd. Rusija je sve izolovanija i mogućnost za kontakt s njom sve je manja. To je dobro za BiH kao i za cijelu regiju. Nismo sigurni da li je dobro za gospodina Kalabuhova. Neka razmisli o odlasku kući dok još može, dok nije nastupilo vrijeme otkazanih letova kako iz Rusije ovamo, tako i odavde za Rusiju.“

Vezane vijesti

TUZLA