Predsjednik WHO-a pozvao čelnike zemalja da budu spremni protiv koronavirusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozvao čelnike zemalja da budu spremni u borbi protiv opasnog koronavirusa (Covid-19) koji se pojavio u Kini te se kasnije proširio i na druge zemlje.

U obraćanju na 56. sigurnosnoj konferenciji u Minhenu (MSC 2020), Ghebreyesus je istakao da osjeća zabrinutost i zbog porasta broja zaraženih smrtonosnim virusom, javlja Anadolija.

Naglasio je da je WHO formirao međunarodni tim koji blisko sarađuje s kineskim kolegama kako bi bolje shvatili epidemiju virusa.

– Nemoguće je predvidjeti u kojem će se smjeru kretati ova epidemija – rekao je Ghebreyesus te je apelovao na predstavnike zemalja da poduzmu sve potrebne mjere kako bi adekvatno odgovorili na prijetnju.

Do sada je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 1.527 osoba, dok je broj zaraženih premašio 67 hiljada.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.

 

Izvor: RTV SLON / Fena