Predsjedništvo BiH nije usvojilo ni jednu odluku u vezi migrantske krize

Predsjedništvo BiH nije usvojilo ni jednu odluku u vezi migrantske krize

Objavio: -

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da na današnjoj hitnoj sjednici o migrantskoj krizi nije usvojena ni jedna odluka budući da ih nije podržao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Kao inicijator sjednice član Predsjedništva BiH Željko Komšić predložio je tri zaključka. Jedan se tiče angažmana Oružanih snaga BiH u zaštiti granice Bosne i Hercegovine od ilegalnih migracija. U vezi toga Predsjedništvo nije imalo konsenzus. Komšić i ja glasali smo za takvu odluku, ali Dodik nije – rekao je Džaferović.

Drugi zaključak bio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH s prijedlogom sveobuhvatnih mjera koje se tiču migrantske krize.

– Treći zaključak bio je međunarodni sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu FONTEX-om, koji također nije podržao Dodik – kazao je Džaferović dodajući da je procedura takva da će se ovaj sporazum naći na narednoj sjednici, a ako ni tada ne bude podržan onda se poseže za entitetskim vitalnim interesom. To isto važi i za vanrednu sjednicu Vijeća ministara BiH.

Naglasio je da je Dodik predložio zaključak kojim je traženo da se od nadležnih entitetskih struktura i državne granične policije koordiniraju aktivnosti u zaštiti granice BiH.

– Komšić i Dodik su to podržali, a ja sam imao rezervu spram toga zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do iduće sjednice naći neko zajedničko rješenje kada su formulacije i redoslijed u pitanju – poručio je Džaferović.

Govoreći o svojim stavovima naveo je da BiH mora da zaštiti granicu od ilegalnih migranata i da nije uredu da čitav teret ove krize podnose samo tri kantona s posebnim naglaskom na Unskosanski kanton. U tom pogledu predložio je da se migranti rasporede po cijeloj teritoriji BiH, ali se s tim nije složio Dodik.

Džaferović je podvukao da se prema migrantima mora odnositi humano i da oni moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine.

Osim Džaferovića, novinarima se nakon sjednice obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govoreći da nije prihvatio inicijativu da se duž granice Bosne i Hercegovine rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.

– Tu odluku sam odbio jer se ne može donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Prije godinu dana tražio sam takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim – poručio je Dodik, koji kao član Predsjedništva BiH ne može prihvatiti da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Uvođenje Frontexa nije prihvatio smatrajući da bi to bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH.

– Preglasan sam u pogledu Frontexa. Procedura govori da se te tačke mogu vratiti u redovnu proceduru. Ja mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa – rekao je Dodik.

Naglasio je da RS ima svoj stav koji nije mijenjala u pogledu da se centri za smještaj migranata rasporede na prostoru cijele BiH.

– RS ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu. Predsjedništvo preporučuje Graničnoj policiji i entitetskim policijama da naprave koordinirani plan. Džaferović je bio uzdržan. Ako me pitate kad će biti sljedeće sjednica – ne znam – zaključio je Dodik.