Predsjedništvo BiH održalo 5. redovnu sjednicu, doneseno niz odluka

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je 5. redovnu sjednicu, iako je otkazana redovna sjednica na kojoj se danas trebalo raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu za NATO.

 

Predsjedništvo BiH usvojilo je Platformu za nastup delegacije Bosne i Hercegovine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za ciklus zasjedanja 2019/2020., uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja će biti održana od 24. do 30. septembra 2019.

 

Predsjedništvo BiH je upoznato sa usaglašenim Nacrtom rezolucije o obilježavanju 75. godišnjice Ujedinjenih nacija. Predsjedništvo BiH, i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost ciljevima i principima Povelje UN i svoje opredjeljenje za promovisanje i jačanje multilateralizma.

 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pridruživanje članova Predsjedništva BiH klubu lidera Circle of Leadership, koji će biti nosilac aktivnosti u sprečavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

 

Usvojen je i Izvјеštaj o izvršenju Budžeta instituciја BiH i međunarodnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2018. gоdinu i on će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

 

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas i Zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura tri miliona KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

 

Prihvaćen je i Sporazum o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora) i Republike Srpske (koju predstavlja Ministarstvo finansija) i grada Gradiška („Agencija za izvršenje projekta“), koji predstavlja gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni, u iznosu od 3.800.000 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Amandman broj 2 na Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicione banke, zaključen 13. oktobra 2011. godine u Luxembourgu i 27. oktobra 2011. godine u Sarajevu, i naknadno izmijenjen Amandmanom broj 1 na Ugovor o finansiranju /Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija A-Fi 31.529.

 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Protokol o saradnji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba.

 

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova Sporazumu o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

 

Odobreno je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.