-1.1 C
Tuzla
04.12.2023.

Predsjedništvo BiH podržalo Nacrt strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s Trgovskom Gorom

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je podržalo Nacrt strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Također, Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanju potpisnika za: Sporazum o zajmu (Projekt unapređenja zdravstvenih sustava) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj; Sporazum o zajmu (Projekt otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te Memorandum o razumijevanju i suradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji: Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Australije o upošljavanju članova obitelji diplomatskog i konzularnog osoblja; Ugovora između BiH i Češke Republike o socijalnom osiguranju; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o pograničnom prometu.

Također, donijelo je odluke i o ratifikaciji: Administrativnog sporazuma za provedbu Ugovora o socijalnom osiguranju između BiH i Češke Republike, kao i Ugovora o zajmu (Zeleni gradovi 2 – Window II, Vodovod Brčko) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju BiH u Mehanizmu unije za civilnu zaštitu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH, kao i Odluku o usvajanju pravno neobvezujuće definicije antisemitizma koju je definirala IHRA – Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA