Predstava ”Identitluk” u nedjelju na repertoaru BKC-a Živinice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predstava ”Identitluk”, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru, u nedjelju (16.02.2020.) godine, s početkom u 19:30 sati, biće odigrana na Velikoj sceni BKC-a Živinice.

Predstava je nastala po motivima knjige ”U ime identiteta” Amina Maaloufa, a ulaz je besplatan uz obavezno preuzimanje ulaznica u Gradskoj biblioteci Živinice ili na biletarnici BKC-a, na dan izvođenja.

Po riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević, predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju, koji se direktno referira na Maaloufov esej ”U ime identiteta”.

”Maaloufovu knjigu koristimo samo kao polazište, kao neki ferment za propitivanje tih pitanja, a zapravo smo željeli sebi postaviti jako konkretno pitanje, jako lokalizirano pitanje – šta nama danas u Bosni i Hercegovini znače i Maaloufove riječi i ideje koje on donosi, ali i problemi s identitetom kao takvi”, izjavila je rediteljica Tanja Miletić Oručević.

Predstava ima jak satirički naboj, a glavna namjera bila je da publici bude duhovita i zanimljiva. Centralna tema predstave je tema o kojoj se može puno govoriti, pogotovo u bosanskohercegovačkom društvu koje je usmjereno na ideološko shvatanje identiteta.

igraju:

Ajla HAMZIĆ
Fatima KAZAZIĆ OBAD
Amela KRESO
Ivo KREŠIĆ
Jelena KORDIĆ KURET
Nedim MALKOČEVIĆ
Dražen PAVLOVIĆ
Ivan SKOKO

režija:
Tanja MILETIĆ ORUČEVIĆ
dramaturgija:
Dragan KOMADINA
scenografija i kostimografija:
Sabina TRNKA

glazba/muzika:
Husein ORUČEVIĆ