0.5 C
Tuzla
03.12.2023.

Predstava “Pijana noć 1918” najbolja predstava po ocjeni žirija na Pozorišnim igrama u Jajcu

Predstava “Pijana noć 1918” Narodnog pozorišta Tuzla dobila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini po ocjenama stručnog žirija 39. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu, dok je predstava “Identitluk”, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, po izboru publike najbolja predstava.

“Pijana noć 1918” rađena je po tekstovima Miroslava Krleže i Tene i Ive Štivičića u režiji Gradimira Gojera.

„Tema ove predstave je autobiografska priča Miroslava Krleže o stvarnim historijskim događajima. Na sceni se pojavljuju glkumci koji tumače stvarne historijske likove i to uvijek sa sobom nosi jednu određenu odgovornost“, izjavio je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Pored glavne nagrade i pobjede na 39. pozorišnim/kazališnim igrama Bosne i Hercegovine, iz kraljevskog grada Jajca u Tuzlu stiže još pet nagrada i to: Nagrada za najbolju muziku – Denis Hadžić, najbolju režiju – Gradimir Gojer, najbolju kostimografiju – Vesna Teodosić, najbolju mladu glumicu – Sadika Avdić, te najbolje glumačko ostvarenje – Nermin Omić.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA