Predstava ”Posljednja ljubav Hasana Kaimije” – Nagrada za dramaturgiju na 38. Pozorišnim igrama BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada, u Domu kulture Jajce okončane su još jedne Pozorišne/Kazališne Igre BiH, 38. po redu.

Stručni žiri u sastavu Hasija Borić predsjednica, Ljubica Ostojić  i Tina Laco, nakon šest odigranih predstava u takmičarskom dijelu, izabrao je najbolje. Najbolja predstava u cjelini je ”Karolina Nojber”, u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta Republike Srpske .

Od šest predstava koje su bile uvrštene u takmičarski program Igara dvije je režirao Kokan Mladenović kojem je pripala i nagrada za najbolju režiju – za režiju predstava ”Sjećaš li se Doli Bel” i ”Karolina Nojber”.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su glumcima iz predstave ”Sjećaš li se Doli Bel”: Emiru Hadžihafizbegoviću (lik Mahmuta Zolja u predstavi ”Sjećaš li se Doli Bel”), Gordani Boban (lik Sene Zolj u predstavi ”Sjećaš li se Doli Bel”), Mirsadu Tuki (lik Dine Zolja u predstavi ”Sjećaš li se Doli Bel”), Tatjani Šojić (likovi Tetke/Bube/Šintorove majke/Štakine majke u predstavi ”Sjećaš li se Doli Bel”) i Admiru Glamočaku (likovi Besima/Cvikeraša ) .

Nagrada za najboljeg mladog glumca Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine pripala je Davoru Goluboviću za lik Dine Zolja u predstavi ”Sjećaš li se Doli Bel”.

Nagrada za najbolji dramski tekst savremenoga autora pripala je Dariju Bevandi za tekst ”Pink Moon”.

Nagradu za najbolju dramaturgiju dobio je Kemal Bašić za predstavu ”Posljednja ljubav Hasana Kaimije”. Ovo je sedma nagrada za predstavu koja je rađena prema djelu Derviša Sušića, u režiji Gorana Domjanca i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Adisa Vatreš Selimović dobila je nagradu za  scenografiju za predstavu ”Sjećaš li se Doli Bel”,dok je nagrada  za kostimografiju dodjeljena  Jeleni Vidović za predstavu ”Karolina Nojber”.

Nagradu za najbolju muziku osvojila je Irena Popović za muziku u predstavama ”Sjećaš li se Doli Bel” i ”Karolina Nojber”.

Najbolja predstava u cjelini po izboru žirija publike je ”Sjećaš li se Doli Bel”.

Nakon devet festivalskih dana i šest odigranih predstava u takmičarskom dijelu, ali i bogatog pratećeg programa, zavjesa na daskama koje život znače u Jajcu je spuštena.

Na kraju su svi i direktorica Doma Kulture Smiljka Brtan, i čuvar ključeva kraljevskog grada glumac Vlado Kerošević i nagrađeni poželjeli prije svega da Igre traju, da traje ta razmjena ljubavi između jajačke publike i glumaca.

(RTV Slon/Fena)