Predstava “Prah” u petak na daskama Narodnog pozorišta Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U sklopu “Tuzlanskih pozorišnih dana 2019” koji se održavaju od 19. do 29. novembra,  bit će izvedena i hit predstava “Prah”, u kojoj uloge ostvaruju Mirsad Tuka i Gordana Boban. Novi projekat Altteatra, nastao u produkciji sa CKM-om na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je u petak, 22.11. u 19:30 sati.

Duodramu s elementima komedije, mađarskog autora Györgya Spiróa, režirao je  Miralem Zupčević, a producentska palica pripala je Slavenu Vidaku, predsjedniku Altteatra.

“Svako novo igranje u sali ispunjenoj do posljednjeg mjesta ukazuje nam da imamo hit predstavu. Specifična je zbog činjenice da na sceni sve vrijeme gledamo dvoje glumaca koji publiku vode kroz cijelu paletu emocija i stanja, poput straha, sumnje, sreće, paranoje, euforije, držeći je tako u neizvjesnosti do samog kraja” izjavio je Vidak i dodao kako su izezutno zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike te da se nada da će predstava naići na dobar prijem i u Tuzli.

“Prah” je priča o bračnom paru koji živi na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, već na samom početku zatiču se u nepoznatoj situaciji. Naime, iznenadni dobitak na lotu živote cijele porodice mogao bi potpuno promijeniti. Da li će?! Suočeni sa nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnog odnosa.

“Sve ono kroz šta prolazi bračni par nakon velikog dobitka, šta sve žele uraditi sa dobijenim novcem, o čemu maštaju, šta bi sve htjeli kupiti, šta promijeniti u životu, kakve sve radosti i strahove dožive i šta na kraju odluče uraditi, saznat će oni koji dođu pogledati predstavu“, poručila je Boban.

Pa iako svi znamo da „para vrti tamo gdje burgija ne može“ u ovoj predstavi postavlja se pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme. Kroz vrlo duhovite dijaloge “Prah” šalje poruku da je sreća u nama te da je život lijep i bez miliona.

Ja još uvijek vjerujem svom prvom čitanju i susretu sa dramskim tekstom, a ovaj tekst sam pročitao u dahu. Živimo u vremenu kada smo postali nesvjesno gladni materijalnog, potpuno zaboravljajući suštinske stvari, porodicu, ljubav, toplinu doma”, izjavio je Tuka.

Predstava “Prah” do sada je izvedena u Sarajevu, Mostaru i Zenici, a nakon prvog igranja pred tuzlanskom publikom, ekipa kreće i na regionalnu turneju. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik.