Predstava Sretni kraljević: Svi trebamo biti protiv rodno zasnovanog nasilja

     

27 mladih će ovog utorka od 20 sati izvesti predstavu Sretni kraljević u Dvorani Kaleidoskop. Cilj predstave je razviti empatiju kod mladih ljudi, a predstava govori i o vjerovanju u ostvarenje vlastitih snova, kaže nam dobitnica ovogodišnje nagrade za razvoj dramskog odgoja u Bosni i Hercegovini, Amila Beširović.

”Princip rada Pozorišta mladih Tuzle je dozvolio da djeca i mladi od 11-24 godine istraže malo situaciju u BiH u njihovom okruženju i predstavu adaptiraju i prilagode današnjem vremenu i prostoru i pričaju otvoreno o nasilju: kako reagovati i nereagovati i koje su posljedice nereagovanje i reagovanja…” kaže Amila Beširović.

Predstava Sretni kraljević realizuje se u okviru projekta ”Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” kojeg implementira Udruženje građana ”Vive žene” u pratnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle.

”Projekat je zamišljen da 300 djevojčica i dječaka prođe kroz projekat. Mogu reći da se taj broj desio samo nama ovdje u Tuzli. Dakle, to je broj veći od očekivanog, izveli smo šest predstava, a predstava Sretni kraljević će svoju izvedbu imati 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava i da pošaljemo poruku da smo se ove tri godine trudili da uđemo u sve one pore poštivanja onog što su osnovna ljudska prava” – rekao je Adnan Mujkić iz Pozorišta mladih Tuzle.

”Ovim projektom je više od 2000 ljudi uključeno direktno i indirektno u aktivnosti i mislim da se za ove tri godine čulo o aktivnostima i dosta mladih je prihvatilo da je tolerantno ponašanje jednih prema drugima vrijednost koju će nositi iz ovog projekta’‘ rekla je Jasna Zečević, predsjednica Udruženja ”Vive žene”.

Institucionalna podrška

Zadovoljstvo zbog realizovanog projekta iskazala je i predstavnica Gradske uprave koja ističe da je Pozorište mladih izuzetno organizovano i značajno za razvoj zdravih individua. Dokaz za to je i činjenica da je kroz aktivnosti Pozorišta do sada edukovano više od 4,500 polaznika.

”Svjedoci smo svakodnevnog nasilja i u školama i na ulici i na društvenim mrežama. Djevojčice i dječaci protiv rodno zasnovanog nasilje je projekat koji je značajan jer djeci još u osnovnim školama se govori na koji način da budu tolerantni i da vode računa o rodnoj ravnopravnosti i da se uče nenasilnoj komunikaciji” kaže Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za Službe za kulturu i mlade Grada Tuzla.

Također i ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona prepoznalo je kvalitetan rad mladih u Pozorištu. Zbog toga je danas potpisan Memorandum koji je korak ka boljoj saradnji.

”Zajedno da pokažemo da želimo unaprijediti odnose koji su kvalitetni, ali u narednom periodu želimo ih unaprijediti i ovom udruženju da damo institucionalne podrške da bi ostvarili još bolje rezultate u narednom periodu’‘ poručio je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Uz aktivizam predstavnika i mladih iz Pozorišta mladih Tuzle i podršku svih nivoa vlasti i u narednom periodu bit će realizovani društveno korisni projekti. Također, građani mogu očekivati i vrhunske predstave u Dvorani Kaleidoskop. Prva takva bit će izvedena ovog utorka od 20 sati.