Predstava za djecu “Jabučanstveni svijet” u nedjelju na sceni Teatra Kabare Tuzla

Predstava za djecu “Jabučanstveni svijet” u nedjelju na sceni Teatra Kabare Tuzla

Objavio: -

U okviru 14. DANA MLADIH TUZLE kojim se obilježava 14 godina postojanja i rada Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla i 10 godina postojanja i rada Pozorišta mladih Tuzle, u nedjelju, 4.3.2018.godine u 16.00h i 18.00h na sceni Teatra Kabare Tuzla biće premijerno prikazana predstava za djecu „Jabučanstveni svijet“ u produkciji mlađih polaznika Dramskog studija za djecu i mlade Pozorišta mladih Tuzle. Pedagoški rad sa grupom i režiju za predstavu potpisuju: Olivera Blažević, Benjamin Avdić, Lejla Sinanović i Hana Džaferović.

 Radnja predstave „Jabučanstveni svijet“ je prikazana kao bajkovita pustolovina četiri jabuke koje su zbog suženih pogleda na svijet i svoje uobraženosti, otputovale daleko od svog staništa da čine dobra djela i shvate suštinu svog jabučjeg postojanja.

U svojoj putešestviji četiri jabuke, svaka različita od druge, a opet u uobraženosti slične, prolaze kroz nekolicinu bajki. Kroz daće i nedaće Pinokia, Pepeljuge, Ivice i Marice, Štrumpfova te zloću, podlost i sebičnost vuka, lisice, Gargamela, vještice Žuržile i zlih Pepeljuginih sestara djeca govore djeci o plemenitosti, dobroti, naivnosti i velikodušnosti. Djeca uče djecu da mijenjajući sebe dajemo dobar primjer drugima, malim dobrotama mijenjamo svijet i činimo ga boljim. Zbir svih malih dobrota ima šansu pobijediti zlo i ovaj svijet, kojeg smo svi dio, učiniti boljim mjestom za sve nas. Šareni jabučnjak kao mjesto kome se jabuke vraćaju predstavlja simbiozu igre, radosti, mašte, povjerenja, drugarstva i svih drugih vrijednosti kojima treba težiti u moralnom odgoju djece.