Predstavljena knjiga profesora Vinka Belaka i održano predavanje za studente FINre

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U prostorijama Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla održana je promocija knjige ”Prefesionalno finansijsko računovodstvo” autora, profesora Vinka Belaka iz Zagreba. Riječ je o djelu koje bi trebalo mladim generacijama u ovoj oblasti poslužiti kroz rad na poslu, te pomoći u savladanju određenih poteškoća, odnosno otkloniti nejasnoće u oblasti računovodstva. Kako se moglo čuti tokom predstavljanja knjige, nijedna država ne može funkcionirati bez računovodstva, stoga je bitno da mladi koji se bave ovom oblasti, znaju što više.

”Sve se temelji na računovodstvu i to mladim ljudima pruža mogućnost razvoja u tom opsegu računovodstva, počev od finansijskog računovodstva, međutim kasnije se mogućnosti šire prema upravljačkom računovodstvu, forenzičnom računovodstvu, kontrolingu i kako se bude privreda razvija tako će se sve više kretati situacija prema novim, upravljačkim računovodstvima, tako da mladi ljudi imaju veliku perspektivu u tome”, kazao je prof.dr.sc. Vinko Belak, autor knjige.

Profesor Belak je po prvi put na FINri, ali mu je zadovoljstvo što je dobio poziv direktora ove visokoškolske ustanove da prenese svoja znanja. FINra na ovaj način širi mrežu međunarodne saradnje, afirmiše saradnju, kroz projekte, predstavljanja značajnih knjiga i predavanja eminentnih stručnjaka.

”Studenti FINre imaju osobu, profesora koji će im praktično prenijeti znanja kada su u pitanju osnove računovodstva, finansijsko računovodstvo, uvod u finansijsko računovodstvo, a kada su u pitanju studenti treće i četvrte godine to su znanja vezana za menadžersko računovodstvo i primjenu upravljačkog računovodstva ili kada je u pitanju napredno finansijsko računovodstvo”, naveo je dr.sc. Ismet Kalić, docent, direktor Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra.

Na ovaj način Visoka škola za finansije i računovodstvo pokazala je da studentima želi i na praktičan način, kroz edukacije sa vrsnim profesorima, pokazati ono što zapravo uče teorijski. Ovakva predavanja i programi međunarodne saradnje se nastavljaju u FINri.

”Već u utorak 3. marta imamo praktično predavanje Ivone Blažević iz Hrvatske koja će održati predavanje o temi Erasmus + mobilnost studenata, gdje će našim studentima predstaviti kako funkcionira taj projekat i kako će se studenti i nastavno osoblje uključiti u taj projekat”, rekao je Kalić.

Nakon promocije knjige, profesor Belak održao je predavanje studentima FINra-e o temi ”Savremeno finansijsko računovodstvo kao temelj upravljačkog računovodstva”.