Predstavljena radna verzija zakona o političkim strankama u FBiH i RS

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Poslanik SDP-a BiH u Federalnom parlamentu Irfan Čengić i predsjednik Kluba PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo danas su u Sarajevu predstavili radnu verziju zakona o političkim strankama u FBiH i RS.

”Cilj nam je da rad političkih stranaka bude uokviren i harmoniziran u oba entiteta. Istovremeno namjeravamo da osavremenimo taj rad jer je nemoguće da političke stranke u 21. stoljeću rade na osnovu zakona iz vremena Jugoslavije, gdje je uglavnom bio jednopartijski sistem i začeci demokratije”, izjavio je Čengić.

Zakon o političkim strankama izrađen je na osnovu zakona u regiji, gdje je, između ostalog, definisano osnivanje i spajanje političkih stranaka.

”U BiH imamo stranaka skoro više nego stanovnika i sve se hvale s velikim brojem članova. U tom pogledu mora se uspostaviti jedinstven registar”, smatra Čengić.

Ovo zakonsko rješenje treba propisati i koliko potpisa je potrebno imati da bi se registrovala stranka.

”Stavili smo alternativno ili 5.000 ili 10.000 potpisa kao uslov za osnivanje stranke. U Evropi 10.000 potpisa ima samo Slovačka, Rumunija, Ukrajina i Srbija. Mislim da je za prostor Republike Srpske dovoljno 5.000”, rekao je Bundalo.

Prema podacima Centralne izborne komisije u BiH aktivno je oko 140 političkih subjekata.

”Istovremeno su prošle godine na inicijativu CIK-a registarski sudovi brisali iz registra ukupno 162 političke organizacije. To pokazuje da u BiH imamo kontaminiran politički prostor, mnogo političkih partija, kojih je više samo u Austriji i Bugarskoj”, zaključio je Bundalo.

Nada se da će navedeno zakonsko rješenje, koje je potrebno da se usvoji u Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini RS, dati doprinos u omogućavanju da svaki budući izbori budu fer i pošteni.

Predloženi zakon o političkim strankama predstavljen je na savjetovanju o temi ”Zakonski okvir rada političkih stranaka u FBiH i RS”, koje je organizirao Nacionalni demokratski institut u BiH.