Predstavljeni rezultati Okvirnog plana za rješavanje sudbine nestalih osoba

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se održava u poljskom gradu Poznanju 4. i 5. jula 2019. godine, a u okviru Berlinskog procesa, predstavljen je Prvi godišnji izvještaj o implementaciji Okvirnog plana za rješavanje sudbine nestalih osoba. Godišnji izvještaj su prezentirali predstavnici domaćih institucija koje se bave rješavanjem pitanja sudbine nestalih osoba Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Hrvatske i Srbije, a koji su ujedinjeni u Grupu za nestale osobe.

Institut za nestale osobe BiH predstavljaju članovi Kolegija direktora Nikola Perišić, Marko Jurišić i Amor Mašović.

Prilikom prezentacije izvještaja naglašeno je kako su dosadašnjim radom članovi Grupe za nestale osobe značajno pospješili međusobnu saradnju, što se ogleda u razmjeni informacija važnih za rješavanje pojedinačnih NN slučajeva. Istaknuto je i kako se u proteklom periodu intenzivno radilo na razvoju regionalne Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, kao jedine baze podataka ove vrste u svijetu. Samo od januara do jula ove godine domaće institucije su napravile više od 445 unosa u Bazu podataka.

Također, članovi GNO-a su produbili dijalog o razmjeni informacija o lokacijama od zajedničkog interesa. Tako je na sastancima predloženo16 konkretnih lokacija na kojima će  se raditi zajednička iskopavanja u narednom periodu. Navedeno je i kako su se članice GNO- a porodice nestalih okupljene u Regionalnu koordinaciju udruženja porodica osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije informisale o napretku ostvarenom u vezi sa zajedničkim Okvirnim planom.

Sudionici Samita su pozdravili izvještaj Grupe za nestale osobe, pohvalili dosadašnji napredak u jačanju saradnje i povećanju učinkovitosti po pitanjima nestalih osoba, te su istakli kako očekuju daljnji napredak, uključujući pokretanje javne regionalne baze podataka, daljnju razmjenu informacija o potencijalnim grobnim mjestima i iskopavanja, te i dalje informisanje predstavnika porodica nestalih o svakom napretku. Istaknuta je važnost ovog rada kako bi se preživjelim članovima porodica pružio smiraj ali i doprinijelo pomirenju. Sudionici su naglasili kako i dalje očekuju izvještaje o napretku.