22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

Predstavnici Sindikata Agencije za privatizaciju FBiH razgovarat će sa premijerom Novalićem

Članovi Sindikata Agencije za privatizaciju Federacije BiH danas su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH, jer su jučer pokrenuli štrajk upozorenja  kojim traže aktivno uključenje Vlade u hitno rješavanje deblokade računa Agencije, kako se ističe, specijalizirane organizacije FBiH osnovane Zakonom o Agenciji za privatizaciju FBiH.

– Prvi put premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da će nas primiti danas pa ćemo vidjeti šta nudi. Ne mislimo prekidati štrajk sve do momenta dok ne dobijemo plaću, koju nismo primili već skoro sedam mjeseci. Također, radnici sedam mjeseci nemaju zdravstveno osiguranje, a naša agonija finansiranja i neredovnog primanja traje skoro tri godine – rekla je predsjednica Sindikata Agencije za privatizaciju FBiH Enisa Čomor.

U štrajku upozorenja radnike Agencije podržao je Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH.

– Došli smo danas da podržimo Agenciju za privatizaciju FBiH i mislim da je veoma nekorektno da radnici sedam mjeseci nemaju primanja. Ovo je štrajk upozorenja. Ovdje je danas 15 ljudi, a sutra može biti 15.000 iz ovog granskog sindikata. Pozivamo Vladu i federalnog premijera da se ovo pitanje napokon riješi. Ne želimo ulaziti u unutrašnje probleme Agencije, mi želimo samo da naši radnici imaju redovne plate. Kao Sindikat pomogli smo našim kolegama i to ćemo nastaviti – kazao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović.

Ispred Vlade FBiH radnici su poručili da Agencija već treću godinu radi u nemogućim uslovima jer su računi blokirani izvršenjem presude Vrhovnog suda FBiH, te zbog visokog dosuđenog iznosa Agencija taj problem ne može riješiti samostalno.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO