Predstavnici Sveučilišta iz Osijeka posjetili Sajam šljive

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predstavnici naučnih institucija i akademske zajednice iz Osijeka redovno su prisutni na Sajmu šljive u Gradačcu. I na ovogodišnjem 46. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije gosti su bili prorektor Sveučilista Josip Jurij Strossmayer prof.dr. Drago Šubarić, dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta prof.dr. Jurislav Babić, prodekan prof.dr. Stela Jokic i docent dr.sc. Antun Jozinovic.

Domaćin gostima iz Osijeka je bio prof.dr. Midhat Jašić sa Univerziteta u Tuzli i dipl.ing. Miralem Gasal, direktor Sweety d.o.o Gradačac iz korporacije AS group koja je lider prehrambene industrije u BiH.

”Posebno smo ponosni na njihovo porijeklo, Modriča, Gradačac i Žepče. Osim što su eminentni i poznati profesori dokazani su naučnici na međunrodnoj i nacionalnoj razini. Svi su dobitnici nagrada i priznanja za uspješnost u području nauke”, istakao je prof.dr. Midhat Jašić.

Akademska zajednica je od prvog ”Dana šljive” 1969. godine preko ”Sajma šljive” do danas uvijek davala izuzetan doprinos kvaliteti održavanja ovog međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije. Pored domaćih visokoškolskih institucija, Univerziteta u Sarajevu i Tuzli, poseban diprinos u održavanju savjetovanja, simpozija i promocija dao je Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josip Jurij Strossmayer iz Osijeka.

Od zajedničkih skupova valja pomenuti da je punih šest godina ovdje održavano stručno-naučno savjetovanje AgroTech, zatim Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem, brojni seminari i simpoziji te promocije zajedničkih knjiga i udžbenika.