11 C
Tuzla
04.10.2023.

Predstavnici Udruženja ilmijje kod premijera Tulumovića

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić primili su danas predstavnike Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kao udruženje čija je uloga jačanje svijesti o odgovornosti članova zajednice, prema riječima  predsjednika Udruženja i glavnog imama Oružanih snaga BiH Nesiba ef. Hadžića, ušli su u projekat sanacije i restauracije Centralnog spomen-obilježja imamima šehidima BiH. Spomen-obilježje imamima šehidima BiH se nalazi u krugu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.  Ideja je, prema Hadžićevim riječim, da se  u obnovu centralnog spomen obilježja uđe zajedno, kako bi dostojanstveno predstavljalo podsjetnik na 97 imama koji su u proteklom ratu dali svoj živote.

Premijer Tulumović je kazao da će, i pored ograničenog vremenskog roka za realizaciju, podržati ovu izvanrednu ideju.

„Ministarstvo za boračka pitanja će kao i do sada pronaći modus kako da  realizuje finansijsku pomoć projektima kojima je cilj njegovanje kulture sjećanja, pogotovo kada se radi o značajnim projektima na državnom nivou“, kazao je ovom prilikom ministar Kulaglić.

Udruženje ilmijje okuplja zaposlene i penzionisane osobe u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine a jedna od njihovih zadaća je unaprjeđenje islamskog odgoja i stručna naobrazba članstva te izdavanje stručnih knjiga, časopisa, listova i drugih publikacija. Neke od vlastitih izdanja danas su darovali domaćinima.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO