27.8 C
Tuzla
06.07.2022.

Predstavnici vlasti i akademske zajednice oprostili se od Hasana Muratovića

Predstavnici vlasti i akademske zajednice BiH oprostili su se od Hasana Muratovića na komemoraciji koja je održana danas u Sarajevu.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je Muratovićev doprinos društvu bio značajan kroz obrazovanje, ekonomiju, diplomatiju i politiku.

– Imati patriotu poput profesora Muratović u najtežim ratnim vremenima bila je posebna sreća za našu zemlju – istakao je Novalić.

Dodao je da su njegov intelekt, diplomatska sposobnost i vještina vrsnog političara tokom, ali i nakon rata našoj zemlji bili su od iznimne važnosti.

– Svi mi u BiH trebamo biti ponosni na djelo koje je on ostavio iza sebe – rekao je Novalić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić naveo je da se, obavljajući brojne značajne funkcije, profesor Muratović uvijek vodio načelima ljudskog dostojanstva, integriteta, bosanske mudrosti i strpljenja, državnog partiotizma, te najvećih standarda struke i vizije utemeljene na znanju i argumentima.

– Bio je osoba na koju se moglo u potpunosti osloniti; zastupao je realizam i razboritost uz neophodnu hrabrost i racionalnu viziju u zastupanju institucionalnih dugoročnih političkih, ekonomskih i društvenih interesa BiH – kazao je Zvizdić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Željko Šain naglasio je da je Muratović bio i ostat će izuzetno cijenjena osoba s posebnim vrlinama i karakteristikama rijetko sposobnih ljudi.

– Njegov cjelokupan način života i rada toliko je vrijedan sadržajima, načinima i formama da vrijedi temeljtog naučnog multidisciplinarnog istraživanja kao pouka i poruka svima nama i budućim generacijama – izjavio je Šain.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potcrtao je da je gotovo nemoguće pobrojati sve Muratovićeve učinke i zasluge koje oslikavaju značaj njegovog postojanja za našu zemlju.

– Za emeritusa prof.dr. Hasana Muratovića slobodno možemo reći da je svojim životom i svojom strpljivošću, harizmom te naučnim i državničkim djelovanjem unio epohalne promjene u samo biće Bosne i Hercegovine i ušao u histroju njenih velikana o kojima će se još dugo govoriti – rekao je Škrijelj.

Muratović je preminuo 14. novembra u Sarajevu, a dženaza i ukop obavljeni su u haremu Alipašine džamije.

Premijer u periodu od 1996. do 1997., Muratović je nakon toga imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, a po državničkoj karijeri posvetio se akademskoj, te je bio i rektor Univerziteta u Sarajevu u periodu 2004./2005. i 2005./2006.

Diplomirao je na Univerzitetu u Ljubljani, a postdiplomski studij završio na Mašinskom fakultetu u Sarajevu te stekao zvanje magistra organizacijskih nauka.

Doktorirao je na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i stekao zvanje doktora organizacijskih nauka.

Bio je profesor na Ekonomskom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO