Predstavnički dom FBiH 16. jula bira novo rukovodstvo i razmatra borački zakon

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić (Socijaldemokratska partija – SDP) potvrdio je danas u izjavi za Fenu da će sjednica tog doma biti održana 16. jula, kada će biti birano novo rukovodstvo te razmatrani zakon o demobilisanim borcima i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Odlučeno je to danas na sjednici Kolegija Doma, a Karajbić je također potvrdio da su stigli prijedlozi za novo rukovodstvo Doma nakon što je taj izbor zatražila novoformirana parlamentarna većina na prošloj sjednici Doma.

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović, dok je iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za dopredsjedavajućeg predložen Mladen Bošković, a vladajuća većina nije ponudila prijedlog za dopredsjedavjućeg iz reda srpskog naroda.

Koalicioni partneri, dodaje Karajbić, SDA, HDZ, Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) usaglasali su se oko tih prijedloga prema onom što je dostavljeno Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

”Imenovanje novog rukovodstva bit će prva tačka dnevnog reda sjednice te će novoizabrani predsjedavati sjednicom kada će biti razmatrani zakon o demobiliziranim borcima i rebalans budžeta”, zaključio je Karajbić.

Koordinacija boračkih udruženja zatražila je da se Predstavnički dom sastane hitno, a po mogućnosti i Dom naroda u istom danu da bi usvojili taj zakon kao i rebalans budžeta.

Borcima je stalo da taj zakon stupi na snagu što prije kako bi naknade po osnovu učešća u ratu, koje im propisuje, mogli dobiti već od narednog mjeseca.

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica utvrdila je u međuvremenu Federalna vlada i uputila ga u parlamentarnu proceduru, kao i prijedlog rebalansa budžeta FBiH za 2019., kojim je osigurala novac za provedbu zakona.

Među brojnim pravima za demobilizirane borce, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

(RTV Slon/Fena)