Predstavnički dom PSBiH danas o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o udruženjima...

Predstavnički dom PSBiH danas o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o udruženjima i fondacijama BiH

Objavio: -

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona, kojim su uvažene preporuke Moneyvala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene.

Dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde, kao registarskom organu, dostavljaju finansijske izvještaje radi objave na web stranici, čime se dodatno osigurava praćenje finansijskih tokova novca. Na taj način unaprijedit će se sistem prevencije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s preporukama Moneyvala, saopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.  

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i tačka: Obaveze BiH po pitanju izrade pravnih propisa u domenu kibernetičke sigurnosti u skladu s Konvencijom o kibernetičkom kriminalu i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, kao i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Izvor: RTV SLON/FENA