Predstavnički dom PSBiH danas razmatra nekoliko zakonskih rješenja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas na sjednici nekoliko zakonskih rješenja, ali na dnevnom redu nije imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Iako je ranije najavljeno da bi se poslanici danas o tome trebali izjašnjavati, čime bi se kompletirao novi saziv Vijeća ministara, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić kazao je da oko tog pitanja još uvijek nije postignut dogovor.

”Očekujemo da se dođe do dogovora na ranije dogovorenim principima o tome da to bude nestranački kandidat koji ima ugled unutar nadležnosti ili unutar oblasti za koju će biti zadužen, kao što je pitanje ljudskih prava”, naveo je Zvizdić.

Pred poslanicima su izmjene Zakona o platama i naknadama, koje ponovno predlaže državni poslanik Damir Arnaut, a već su razmatrane i odbijene na decembarskoj sjednici, ali Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih poslanika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

Arnaut je istakao da će prema konzervativnim pokazateljima najmanje 17 izabranih i imenovanih zvaničnika, te savjetnika, u ovom mandatu steći uvjete za penziju, a time i na otpremninu.

Također, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o putnim ispravama koje predlože Arnaut, a izmjene predviđaju da će se zahtjev za izdavanje putne isprave odbiti podnosiocu zahtjeva i u slučaju ako nije izmirio sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece.

To zakonsko rješenje nije podržala nadležna parlamentarna komisija o čemu će danas biti upoznati i poslanici koji će se o tome i izjašnjavati.

Arnaut je predložio još jednu zakonsku izmjenu, u pitanju je Zakon o državnoj službi u institucijama BiH čiji zakonski principi nisu podržani na Ustavnopravnoj komisiji, a izmjene reguliraju pitanja visokih troškova građana koji se prijavljuju na konkurse za radna mjesta u državnoj službi.

Prijedlog precizira da svi kandidati mogu dostaviti obične kopije tražene dokumentacije, a da su samo uspješni kandidati obavezni u propisanom roku dostaviti originale, odnosno ovjerene kopije dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje traženih uvjeta.

Pred poslanicima PD PSBiH danas su i izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći kojeg je potrebno dodatno usuglasiti s direktivama Evropske unije, a predlaže Vijeće ministara BiH, kao i nekoliko izvještaja o radu bh. institucija.

(RTV Slon/Fena)